avtalsrörelsen 2023

Strejkvarsel inom måltidsservice: Låglönesatsningen är stötestenen

En anställd på Sodexos storkök i Märsta förbereder maten som plockas ihop i matlådor till sjukhus och äldreboenden.

Kommunal har sagt upp Måltidsserviceavtalet och varslar om strejk från 15 september. Visita vill ha avräkningar för andra avtalsårets låglönesatsning, något som Kommunal inte accepterar. 

Publicerad Uppdaterad

fakta

En miljardindustri

  • Det centrala avtalet mellan Visita och Kommunal har inget etablerat namn men går under benämningen ”Måltidsservice” hos Medlingsinstitutet.
  • Visita har ett 15-tal medlemsföretag som levererar måltidsservice till skolmatsalar, sjukhus, vårdenheter och universitet.
  • Kommunal har omkring 1 600 medlemmar på avtalsområdet.
  • År 2019 betalade statliga myndigheter, kommuner och regioner ut två miljarder kronor till leverantörer av måltidstjänster, enligt Livsmedelsverket.

Vid lunchtid på onsdagen sade Kommunal upp Måltidsserviceavtalet och varslade om strejk från 15 september. Ett 15-tal arbetsplatser är direkt berörda, bland annat storköken på Karolinska universitetssjukhuset Solna, Norrlands universitetssjukhus och Hudiksvalls sjukhus.

Arbetsgivarorganisationen Visita har ett 15-tal medlemsföretag med entreprenader på de stora sjukhusen, på skolor, lärosäten och inom omsorgen. Det centrala avtalet löpte ut vid  månadsskiftet augusti-september men har prolongerats automatiskt sedan dess medan förhandlingarna pågått.

Johan Ingelskog är Kommunals avtalssekreterare.

Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog säger att Visitas utspel vid förhandlingsbordet är förvånande.

– Det är ledsamt för den svenska modellen att Visita inte följer den normering som finns på svensk arbetsmarknad att man ska satsa lite extra på de absolut lägst avlönade.

Enligt Johan Ingelskog har Visita inte gått med på låglönesatsningen år två utan att göra avräkningar på andra delar av avtalet.

– De har föreslagit försämringar som vi inte är beredda att göra.

Kommunals avtalssekreterare tycker att den här strandningen liknar vad som tidigare hänt på två avtalsområden mellan Kommunal och Gröna arbetsgivare.

– Det finns tydliga paralleller och vi är mycket förvånade att en så stor arbetsgivarorganisation som Visita efter två medlingar med Gröna arbetsgivare väljer att utmana den svenska märkessättningen.

Har du anledning tro att medlingen ger stöd för Kommunals sak?

– Vi utgår från att Medlingsinstitutet medlar på samma sätt som de gjort vid tidigare medlingar, säger Johan Ingelskog.

Visitas förhandlingschef Torbjörn Granevärn.

Visitas förhandlingschef Torbjörn Granevärn vill inte gå in på exakt vad som skulle vara stridsäpplet som gjort att Kommunal fattat dagens beslut.

– Min bild är att parterna har pågående förhandlingar. Jag tycker att det är lite olyckligt att Kommunal valt att varsla om stridsåtgärder i det här läget. Vad vi behöver göra är att hitta tillbaka till förhandlingsrummet. Jag hyser stor förhoppning om att vi ska kunna lösa detta.

Torbjörn Granevärn säger att Visita står bakom det av industrin satta märket.

– Inom ramen för det avser vi att gå i mål. Vi har fortlöpande levererat olika förslag och varianter till vår motpart. Det avser vi att fortsätta göra tills vi hittar en lösning som båda parter kan acceptera.

Kommunals varsel skulle, om det blev verklighet, innebära att 160 medlemmar i Kommunal togs ut i strejk från klockan 14:00 den 15 september. Det är ungefär tio procent av alla fackförbundets medlemmar på avtalsområdet.

På torsdagen utsåg Medlingsinstitutet Åsa Kjellberg Kahn och Ronny Wenngren att medla i tvisten. Den förra har en bakgrund som förhandlingschef på Installatörsföretagen. Den senare har varit förhandlingschef för Svenska Elektrikerförbundet.

Läs mer: