Sponsrad

Svensk Familjejuridik – erfarenhet är nyckeln

Svensk Familjejuridik är en familjerättslig byrå med inriktning på vårdnad, boende och umgängesärenden. Byrån handlägger vid varje tid ett stort antal domstolsärenden inom vårdnad, boende och umgänge över hela Sverige.

Publicerad

Samlad expertis

Svensk Familjejuridik är en byrå som specialiserat sig på vårdnads, boende - och umgängestvister.

Personalen vid byrån består av en kombination mellan processjurister med flerårig erfarenhet inom rättsområdet, biträdande juristpersonal i utredande- och beredande befattningar samt socionomer med särskilda kompetenser och erfarenhet från socialtjänsten.

Bedömningen kring barnets bästa

Byråns erfarenhet och inställning är att det är av stor vikt att förstå de olika aktörernas roll och uppdrag i ett vårdnadsärende. Det finns alltid barn med i bilden även fast de i största möjliga mån ska hållas utanför tvisten, tingsrätten behöver utröna vad som är mest förenligt med barnets bästa utifrån ett helhetsperspektiv där även barnets vilja ska beaktas.

Det kan vara komplexa situationer i vårdnadsmål

Det är ofta fler andra aktörer än i ett traditionellt tvistemål inblandade i en vårdnadstvist. Familjerätten men även socialtjänsten brukar i regel lämna information, bedömningar eller förslag till beslut till tingsrätten. Det händer även att barn- och ungdomspsykiatrin kan lämna utredningar, intyg eller rekommendationer kring barnet som kan få betydande inverkan på målet liksom att barnets skola eller förskola väldigt ofta blir en viktig uppgiftslämnare. Det händer också att en förälder riskerar att utvisas vilket innebär flera kontakter med Migrationsverket. På senare tid har också frågor om personskydd och hotbilder blivit relativt vanligt förekommande. Parter kan vistas på kvinnojourer eller skyddade boenden under större delen av tingsrättsprocessen. Ibland krävs koordinering med polisen, skyddade boenden, kvinnofridsorganisationer, kriminalvården, sjukvården eller andra aktörer för att få rätt information i tid och kunna driva målet framåt.

Personalen väljs med omsorg

”Vårdnadsmål är därför ett ärendeslag som skiljer sig på många olika sätt från traditionella tvistemål, det finns behov av en bred expertis i personalgruppen. Det bästa resultatet uppnås med en personalgrupp som har erfarenheter från både den strikt juridiska sidan, utredande- och beredande befattningar samt personal med erfarenhet från socialtjänsten”, menar byråns operativa chef Mari Olsson. Sedan finns det såklart stor fördel av att kunna läsa och tyda handlingarna från socialtjänsten, även det som står mellan raderna men såklart det som inte står skrivet alls.  ”Vi vill kunna erbjuda så bred kompetens som möjligt i både stödjande, strategiska och taktiska hänseenden” fortsätter den operativa chefen.

Vikten av att kunna samarbeta med de olika aktörerna 

Svensk Familjejuridik har med anledning av sin tvärdisciplinära personalgrupp en unik möjlighet att kommunicera med de olika aktörerna på ett sätt som respektive aktör förstår och är van vid. Det kan krävas ett särskilt förhållningssätt när man samtalar med en förälder eller barn som redan från början är i en skörare position på grund av exempelvis våldsutsatthet. Även i de situationer där man möter en förälder som beskylls för allvarliga brott kan personen vara i särskilt behov av stöd, inte minst i ett inledande skede.

Mål om ensam vårdnad är således ofta processer med inslag som inte förekommer i andra typer av tvistemål, det är vanligt med dubbla muntliga förberedelser och en vårdnadsutredning som utförs av socialtjänsten. Vårdnadsutredningen får ofta stor inverkan på tingsrättens bedömning och det gäller att kunna kommunicera med socialtjänsten på socialtjänstens språk. 

Processjuristerna är inte bara specialister på vårdnadsmål utan även i förståelsen för olika myndigheters arbetssätt och funktion samt deras kommunikation. Det är helheten i dynamiken som ofta är den avgörande faktorn för hur vårdnadstvisten slutar i domstolen.

Annonsinformation

Detta är en annons. Den är inte skriven av Lag & Avtals redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Lag & Avtals kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se.