Avtalsrörelsen

Transport tar strid
för schyssta villkor

Transport varslar i dag om strid på tre avtalsområden. <br>- I dag har vissa arbetsgivare satt i system att avskeda egen personal för att sedan återanställa via bemanningsföretag, säger Transports förbundsordförande Lars Lindgren.

Publicerad

Transportarbetareförbundet varslar Biltrafikens Arbetsgivareförbund om blockad mot nyanställningar och inhyrning när det gäller transport- och miljöarbetaravtalet. Förbundet varslar också Almega Säkerhetsföretagen om blockad mot nyanställningar och inhyrning när det gäller bevakningsavtalet.

Startskottet går klockan 12.00 den 24 april om inte parterna dessförinnan lyckas komma överens. På transportavtalets område bryter då också en strejk ut vid ett antal terminaler runt om i landet (förutom blockaden).

– Det är aldrig roligt att varsla, men det här är åtgärder vi känner oss tvingade till att göra. Arbetsgivarna vill införa kraftiga försämringar i de allmänna villkoren och på så sätt bekämpa våra medlemmars önskan om inflytande över sin egen arbetssituation. Det är något vi aldrig kommer att kunna acceptera, säger Lars Lindgren.

Striden på transportavtalet gäller till stor del de problem med missbrukande av bemanningsföretag som länge plågat landets terminaler. Vissa arbetsgivare avskedar egen personal för att sedan återanställda arbetskraft via bemanningsföretag.

– Det är en fullständigt ohållbar ordning och här vill vi tillsammans med arbetsgivarna skapa ordning och reda i branschen, säger Lars Lindgren.

Strejkvarslet gäller de här terminalerna:

  • DHL Freight:

Malmö

Helsingborg

Göteborg

Norrköping

Stockholm

Rosersberg

Örebro

Jönköping

Värnamo

Sundsvall

  • Schenker AB:

Malmö

Helsingborg

Göteborg

Linköping

Stockholm

Örebro

Jönköping

Värnamo

Timrå

  • DSV Road:

Landskrona

Örebro

Jönköping

Sundsvall

  • DSV Solutions:

Landskrona