nyheter

Transportstyrelsen: Sex dagar kvar tills blockaden måste kringgås

Anna Berggrund, avdelningsdirektör på Transportstyrelsens avdelning för fordonsinformation.

Transportstyrelsen strävade efter att vara neutralt i konflikten mellan Tesla och IF Metall. Det var bland annat därför som myndigheten nekade elbilsföretaget speciallösningar för registreringsskyltar.

I måndags fattade Norrköpings tingsrätt ett oväntat beslut. Statliga Transportstyrelsen tvingas att försöka hitta speciallösningar så att Tesla kan kringgå delar av de stridsåtgärder som flera arbetstagarorganisationer just nu upprätthåller för att elbilsföretaget ska teckna kollektivavtal.

Anna Berggrund, avdelningsdirektör på Transportstyrelsens avdelning för fordonsinformation, säger att det pågår ett intensivt arbete just nu för att analysera och utreda konsekvenserna av beslutet från Norrköpings tingsrätt.

– Vi har sju dagar på oss att verkställa det interimistiska beslutet och 14 dagar att yttra oss. Det finns också möjlighet att överklaga till hovrätten.

När Tesla inledde dialogen med Transportstyrelsen svarade myndigheten nekande. Elbilsföretaget fick inte på egen hand hämta registreringsskyltar hos Transportstyrelsens tillverkare. Dels var det för att myndigheten ansåg sig bunden av ett ramavtal med Postnord, säger Anna Berggrund, dels för att rutinen med postförsändelser säkerställer att rätt skylt kommer till rätt mottagare. En annan aspekt är att Transportstyrelsen är bunden av ett avtal med skylttillverkaren som inte involverar att företaget ska ha resurser för kundmottagning och självplock.

Men ytterligare en faktor i Transportstyrelsens nekande har varit att samhället ska stå neutralt i förhållande till pågående arbetskonflikter.

– Det har varit vår inställning hela tiden att vi ska förhålla oss neutrala i den pågående konflikten. Där gjorde vi bedömningen att genom att hålla fast vid likabehandling och inte ändra rutiner så håller vi oss till likabehandlingsprincipen som myndighet.

Upphävdes den principen nu i måndags i Norrköpings tingsrätt?

– Det återstår att se. Fortsättning följer, säger Anna Berggrund, Transportstyrelsen.

Myndigheten anser att den har blivit delgiven tingsrättsbeslutet onsdagen den 29 november. Därmed återstår sex dagar tills Transportstyrelsen senast förväntas hjälpa Tesla att kringgå blockaden på Postnord.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

En som förvånats över att Transportstyrelsen nekat Tesla åtkomst till registreringsskyltarna är Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet. Han konstaterar att Transportstyrelsen har ett uppdrag av lagstiftaren.

– Utan att vara expert på arbetsrätt tycker jag att det är anmärkningsvärt att det ska vara så lätt att slå ut en myndighetsfunktion. För det är ju inte strejk på Transportstyrelsen.

Han tänker sig att prövningen ytterst måste landa i vad som går först, rätten att få sin post eller strejkrätten.

– Mig veterligt har inte frågan prövats tidigare, vi har ju inte så värst många strejker i Sverige.

Arbetsmarknadsparternas konflikträtt finns i regeringsformen. Men grundlagen reglerar inget kring posthantering, enligt Olle Lundin.

– Men jag funderar kring om man så lättvindigt ska kunna lamslå myndigheter genom en strejk som egentligen inte rör myndigheten alls. Det är en principiellt intressant fråga. Det är en konflikt mellan strejk- och konflikten å ena sidan och samhällets funktion å andra. Vi får se vart det tar vägen, säger Olle Lundin.