Arbetsdomstolen

Tvist om kalenderdagar fall för AD

Hur många dagar består en månad av? Det är avgörande för en visstidsanställd på Linnéuniversitetet som behöver komma upp i två år för en tillsvidareanställning. Fallet har nu nått AD.

Publicerad

Fallet gäller en man som haft både korta och långa visstidsanställningar på Linnéuniversitetet i Växjö sedan den 1 juni 2014.

När någon varit anställd på allmän visstid i sammanlagt två år under en femårsperiod ska det tillfälliga jobbet övergå i en tillsvidareanställning enligt Las, så kallad inlasning. I våras borde mannen därför ha fått fast anställning enligt honom själv och hans fackförbund ST.

Arbetsgivaren valde dock att inte förlänga hans kontrakt. Universitetet ansåg inte att mannen nått upp till två år. Det anser dock Fackförbundet ST som jämställer den uteblivna förlängningen med ett avskedande.

Mannens visstidsanställningar har pågått i 721 dagar. Med fackets sätt att räkna består en ”normalmånad” av 30 dagar. Därmed går gränsen för två år vid 721 dagar. Enligt arbetsgivaren ska en månad definieras som kalendermånad och då blir antalet dagar på två år ytterligare tio dagar.

Förbundet begär nu att AD förklarar att det påstådda avskedandet av mannen är ogiltigt och förpliktar staten genom Linnéuniversitetet att betala ut lön med 25 100 kronor i månaden från den 5 juni 2018. Därutöver vill förbundet att staten betala 150 000 kronor i allmänt skadestånd till mannen.