Nyheter

Unionen varslar om massuppsägning

Fackförbundet Unionen ska göra sig av med en fjärdedel av sin personal. En utveckling "för bästa medlemsnytta", enligt förbundsledningen.

Publicerad

Idag, måndag, presenterade Unionens ledning en så kallad omställningsplan för sin personal. I planen ingår bland annat erbjudanden om frivilliga pensionsavgångar, stöd till utbildning, starta eget-bidrag och lönepåfyllnad för dem som får ett nytt jobb med lägre lön. Just nu pågår förhandlingar mellan förbundsledningen och klubben vid förbudskontoret i Stockholm, som drabbas betydligt hårdare än kontoren i de 19 regionerna.
Förbundsledningen har presenterat sina förslag till en "renodlad verksamhet" för att ge medlemmarna bästa service. Bemanningen ska fastställas utifrån den nya organisationen.
- Unionen är en arbetsgivare som andra, och som en god arbetsgivare vill man göra sitt bästa för att ingen ska behöva bli arbetslös, säger Martin Jefflén, som företräder personalen vid förbundskontoret.
Om det är en realistisk målsättning vill Jefflén inte uttala sig om i det här skedet.
Klart är dock att personalstyrkan ska dras ner från 902 till 675, vilket innebär att 227 anställda måste gå. Det blir konsekvensen av ett beslut på den senaste kongressen, menar förbundsledningen. Enligt det beslutet ska minst 85 procent av Unionens budget betalas med medlemsavgifter. De resterande 15 procenten ska finansieras genom förbundets kapital.
- Många anställda är oroliga för sin framtid, men samtidigt måste vi enas om en lösning som innebär bästa möjliga medlemsnytta och största möjliga trygghet för personalen, säger Martin Jefflén.
Med sina 500 000 medlemmar är Unionen Sveriges största fackförbund på den privata arbetsmarknaden. Det var fackförbunden Sif och HTF som gick ihop och bildade Unionen den 1 januari 2008.
Förbundet har idag ett kapital på tio miljarder kronor, vilket innebär att det går att behålla personalen.
- Pengarna är förbundets konfliktfond, invänder presschefen Louise Gerdemo Holmgren.
- Dessutom är det inte meningen att vi ska vara beroende av hur det går på börsen. Det är ingen säker grund att stå på.