Nyheter

Vem blir ny arbetsmarknadsminister? – hetaste namnen

Fackförbundet ST:s ordförande Britta Lejon har två förslag till tänkbar arbetsmarknadsminister. Foto: Andy Phrat
Fackförbundet ST:s ordförande Britta Lejon har två förslag till tänkbar arbetsmarknadsminister. Foto: Andy Phrat
Fredrik Olovsson är mångårig riksdagsledamot för Socialdemokraterna.
Fredrik Olovsson är mångårig riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Lag & Avtal har frågat flera arbetsmarknadsparter vem de vill se som nästa arbetsmarknadsminister.

Publicerad

Spekulationerna om Ylva Johanssons (S) efterträdare på posten som arbetsmarknadsminister är igång.

Bland namnen har förekommit: Irene Wennemo, tidigare statssekreterare till Ylva Johansson och med en bakgrund inom LO. Hon utsågs i juni till ny generaldirektör för Medlingsinstitutet. Andra är ordföranden för arbetstagarorganisationer: Eva Nordmark, TCO:s ordförande, Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande och Tobias Baudin, Kommunals ordförande.

Också två nuvarande ministrar nämns: Tomas Eneroth, infrastrukturminister, och Ardalan Shekarabi, civilminister.

Lag & Avtal har tillfrågat flera arbetsmarknadsparter per e-post vem de vill se som nästa arbetsmarknadsminister och varför. Men försiktigheten kring att ge namn är stor bland organisationerna. En som vågar komma med namn är ST:s ordförande Britta Lejon som själv har erfarenhet av flera ministerposter i tidigare S-regeringar.

Hon säger att hon har funderat på vem som skulle klara av uppdraget:

- Det är inte många. En erfaren politiker är en stor fördel för detta svåra uppdrag.  Sedan måste det ju vara någon som står ut med att effektuera januariavtalet med dess konsekvenser på arbetsmarknadsområdet, skriver hon.

Enligt henne är det dessutom en fördel om personen har förtroende både hos arbetsmarknadens parter och hos samarbetspartierna. Hon lyfter fram främst två personer för uppdraget:

- Tomas Eneroth, Fredrik Olovsson. Några till kan jag tänka mig, men jag nöjer mig med dessa, Britta Lejon.

Fredrik Olovsson är mindre känd än de övriga som förekommer i spekulationerna men han har varit S-riksdagsledamot sedan 2002 och är nu ordförande i finansutskottet.

Teknikföretagen vill inte ge några namn, men har önskemål på vilka kvaliteter den kommande arbetsmarknadsministern ska ha:

- Vi vill gärna se någon med god insikt i hur kollektivavtalssystemet fungerar. Och som vill fortsätta ett gott samarbete med parterna, skriver förhandlingschef Anders Weihe på Teknikföretagen.

Marie Nilsson, ordförande på IF Metall, tror att det finns flera kandidater som skulle göra ett utmärkt jobb.

- Jag vill inte nämna några namn. Jag hoppas det blir en person med stor förståelse för den svenska modellen och med bred erfarenhet från partssamverkan. Gärna med en facklig bakgrund, skriver hon.

Företagarna, som inte heller vill uppge namn, önskar en arbetsmarknadsminister en person med bra förståelse för och lyhördhet inför småföretagares villkor.

- Vi vill se en ny arbetsmarknadsminister med god förståelse för arbetsmarknaden som även sträcker sig utanför den traditionella partsmodellen, skriver Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Företagarna.

Fotnot: Vårdförbundet och Sveriges kommuner och landsting, SKL, har valt att inte delta i enkäten, som gjordes per e-post. Kommunal och LO har inte svarat.