Avtalsrörelsen
Veteranen: Därför heter det ”balkongtillägget”

Inför sommarsemestern passar vi på att damma av historien bakom det så kallade ”Balkongtillägget”. Anders Sandgren, före detta chefsjurist på dåvarande Verkstadsföreningen, berättar här om hur det kom till.
Anders Sandgren var chefsjurist på Verkstadsföreningen, nuvarande Teknikföretagen, från början av 1970-talet och fram till år 2000. Han minns hur förhandlingarna runt bordet ofta inleddes med lite duster där parterna skulle känna på varandra. På den tiden var allmänbilden utåt att en förhandlare skulle vara hård, tuff och omedgörlig.
- Det ter sig otidsenligt i dag när man ska vara en mjukis, säger han till Lag & Avtal.
Anders Sandgren minns särskilt motpartens förhandlare, Leif Blomberg, som han menar hade en förmåga att beskriva problem enkelt och sätta etiketter på dem.
Leif Blomberg kallades "Blomman" och anställdes 1973 som avtalssekreterare för Svenska Metallindustriarbetareförbundet. Han blev senare förbundsordförande och så småningom arbetsmarknadsminister.
- Blomman lyckades lösa en del ämnen som varit tvister i decennier, säger Anders Sandgren.
Han minns särskilt tillfället när parterna förhandlade fram det så kallade balkongtillägget.
- Det var ett särskilt semestertillägg som infördes när semesterlagen ändrades och semestern förlängdes. Vi införde semesterlagen på arbetarsidan på traditionellt sätt. På tjänstemannasidan var det SAF som förhandlade om det. Problemet var bara att vi inte hade uppmärksammat att den faktiska tillämpningen, om hur många dagar man skulle dra bort från den vanliga lönen, missgynnade arbetarna, säger Anders Sandgren.
Om två personer med samma lön sattes bredvid varandra fick tjänstemannen en något högre semesterersättning än arbetaren på grund av reglerna om löneavdrag.
- Det upptäckte Metall snabbt och tog då upp det med oss.
Anders Sandgren berättar hur Leif Blomberg redan vid första träffen sa: ”så som det ser ut nu får arbetarna sitta kvar på sina balkonger när tjänstemännen reser iväg på semester utomlands” .
Ord som tog skruv. Balkongtillägget infördes i Verkstadsföreningens avtal med Metall. Det fanns senare även på de flesta andra avtalsområden.
Anders Sandgren menar att människor som sitter i förhandlingsdelegationer gärna vill se saker konkret.
- När det är stora delegationer och komplicerade sammanhang kan man förenkla dragningar genom att använda liknelser på detta sätt, tipsar Anders Sandgren.
Han berättade hela den här historien i samband med Lag & Avtals special om de nya förhandlarna, som publicerades i oktobernumret förra året.
Läs också: