Åsikter
"Vi har ingen anledning att dölja osakliga löneskillnader."
Många kommuner betalar dyrt för konsulter som drar slutsatsen att ingen lönediskriminering finns, skrev Akademikerförbundet SSRs chefsjurist Lena Svenaeus i Lag & Avtal nummer 10, där hon ifrågasätter om det är möjligt att göra en seriös lönekartläggning på en vecka. Här svarar Thomson Fakta, som säljer konsulttjänster, att de inte har för vana att slarva bort lönekartläggningarna.
Lena Svenaeus, chefsjurist Akademikerförbundet SSR, ifrågasatte i förra numret av Lag & Avtal huruvida det var möjligt att göra en lönekartläggning på en vecka. Som ett av de företagen som erbjuder konsultstöd till lönekartläggning vill vi gärna förklara hur vi ser på vårt uppdrag och hur vårt arbete de facto utförs.
Då våra konsulter inleder en lönekartläggningsprocess, på ett företag eller i en kommun, informerar vi alltid kring medbestämmandelagens stadgande avseende arbetsgivarens samverkansskyldighet samt informationsplikt.
Vår uppfattning är att en majoritet av våra kunder, till lika arbetsgivare, redan har denna kunskap och att de endast i undantagsfall sker en lönekartläggning utan facklig involvering.
Kartläggningen sker på så vis att konsulten tillsammans med arbetsgivarrepresentanter går igenom verktyget för att visa hur man viktar och gruppindelar olika kategorier av arbetstagare. Detta följs av en anpassning för att återspegla den aktuella organisationen på ett riktigt sätt. Verktyget används sedan för att arbetsvärdera grupperna och en analys görs där en uppdelning sker mellan grupper av lika arbeten och grupper inom likvärdiga arbeten.
Konsultens uppdrag är att upptäcka och förklara sakliga respektive osakliga löneskillnader.
Resultatet presenteras sedan i en rapport som utgör grund för den handlingsplan som arbetsgivaren sedan ska upprätta. Denna plan ska anstifta hur det framtida arbetet ska se ut för att utjämna eventuella könsbaserade löneskillnader, allt i enlighet med jämställdhetslagens syfte.
Att de av konsulten upptäckta löneskillnaderna, enligt Svenaeus, alltid skulle utgöras av "marknaden, ålder eller omplacering från annan befattning" stämmer inte.
Lönekartläggningar resulterar inte sällan i kostsamma insikter för arbetsgivarens del.
Allt i ett led för att få fram en rättvis bild av arbetsplatsens löneläge och därmed i förlängningen också kunna uppnå jämställda löner.
Vi har inget mandat att tvinga arbetsgivare till facklig samverkan även om vi uttrycker att så bör ske. Om Svenaeus anser att lagen är otydlig eller felaktig är det inte rätt väg att angripa budbäraren utan hon bör istället vända sig till lagstiftaren för att få till stånd en förändring.
Våra konsulter har ingen anledning eller vinning av att dölja osakliga löneskillnader och har heller aldrig upplevt att det varit kundens syfte, om så vore fallet har vi svårt att tro att man, som Svenaeus uttrycker det, skulle "betala dyrt" för erfarna och rutinerade jurister som utför kartläggningarna.
Vårt uppdrag är att på bästa sätt göra en saklig och opartisk lönekartläggning utifrån lagens ramar, för att på så vis kunna komma till rätta med osakliga löneskillnader baserade på kön, något som ligger i både arbetsgivarens och arbetstagares intresse och som med våra verktyg och konsultstöd kan utföras på en vecka.
Rolf Näslund