4 frågor till Anders Johansson, ordförande för FTF...

2017-08-24 00:00 Tiina Demargne  

... Facket för försäkring och finans. En undersökning bland medlemmarna visar att nästan hälften, eller 45 procent, av dem som svarat läser jobbmejlen under semestern. Lika många tycker att kraven på tillgänglighet har ökat de senaste åren.

1. Om undersökningens resultat är talande för era medlemmar så är semestern för många långt ifrån den frizon ni efterlyser. Hur ser ni på det?

– Vi ser på det med stor oro. Det mobila arbetslivet gör att gränsen mellan jobb och privatliv suddas ut. Om man ska vara tillgänglig under sin semester ska det vara överenskommet mellan chef och anställd. Och för att få en återhämtning värd namnet är det o­erhört viktigt att få ha sammanhängande semester.

2. Vad vill ni göra åt det?

– Om det här inte blir bättre behöver vi upp­vakta våra motparter om att korta semesterperioden. Vi måste prata om vikten av sammanhängande semester. Jag är inte säker på att det löser frågan men vi ser ett stort tryck från medlemmarna om att korta semesterperioden, som i dag är från 15 maj till 15 september.

3. Volvo i Torslanda har tillsammans med facket tagit fram riktlinjer för hur medarbetare ska förhålla sig till jobbmobil och mejl. Kan det vara möjligt i er branschen?

– Det skulle det absolut vara. En mycket bra idé, tycker jag. Jag tror att det är viktigt för företagen att skapa policyer som stödjer återhämtning och att medarbetarna ska kunna få ut sammanhängande semester på somrarna. Det behövs också policyer att chefer inte förväntar sig svar på mejl utanför arbetstid. Det är en ledarskapsfråga. Återhämtning är viktigt för att få ner sjuktalen.

4. Är detta unikt för er bransch, att så många är uppkopplade under ledigheten?

– Nej, det är ganska vanligt även i andra branscher.

Så många svarade på enkäten

Undersökningen genomfördes 29 maj till 9 juni 2017. Den besvarades av 3 627 medlemmar i FTF som organiserar drygt 13 000 anställda inom försäkrings- och finansbranschen.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer