Nyheter

65-plussare: Nu har jag spelat golf tillräckligt

SPF:s ordförande Christina Rogestam är före detta vd och koncernchef för Akademiska Hus, generaldirektör för Invandrarverket, riksdagsledamot för Centern och ofta anlitad medlare i avtalsrörelsen Foto: Tomas Södergren
Egenföretagare i åldern 65+Ökning med 300 procentÅr 2010 stannade 28 125 personer som fyllt 65 kvar i arbets­livet som egenföretagare. Fyra år senare, 2013, var 65-plussarna med eget företag mer än tre gånger det antalet: 90 448.I alla andra åldersgrupper hade egenföretagandet minskat under samma tid.De äldre männen dominerar, men an­delen egenföretagande kvinnor över 65 har ökat från en fjärdedel till en tredjedel.Tar man bort 65-plussarna så minskade antalet egenföretagare från 2010 till 2013 med knappt 22 000 (21 993). Att egenföretagarna ökade något berodde alltså helt och hållet på 65-plussarna.Mest minskade egenföretagandet i åldersgruppen 35–39 år, de blev 4 700 färre. Därefter kommer 60–64-åringarna (4 578 färre) och 40–44-åringarna (4 172 färre).Den stora ökningen från 2010 till 2011 beror på att SCB förändrade bearbetningarna för att klassificera förvärvs­arbetande i statistiken, en förändring som endast påverkar personer som är 65 år och äldre. Det ”tidsseriebrottet” påverkar också egenföretagarna. Tidigare ställdes högre krav på 65-plussarna för att klassas som egenföretagare. Från och med 2011 avgränsas alla egna företagare på samma sätt oavsett ålder.Källa: SCB

LÄNGRE ARBETSLIV. Egenföretagarna blir bara fler. Men det är 65-plussarna som står för hela ökningen och lite till. – För många är det en rolig ny erfarenhet, säger Christina Rogestam, på Pensionärsförbundet.

Publicerad

Vi uppmanas arbeta allt längre. Samtidigt vill regeringen höja arbetsgivaravgiften för äldre nästa år. Det tycker Christina Rogestam ger en kons­tig signal.

– Det blir dyrare att anställa äldre och för egenföretagarna märks det direkt när de ska betala in arbetsgivaravgift till sig själva, säger hon.

Skulle det leda till att pensionärerna avhåller sig från att starta eget kommer det svenska egenföretagandet att minska. I alla åldersgrupper fram till 65 var egenföretagarna färre 2013 jämfört med 2010. Medan antalet 65-plussare med eget företag blev tre gånger så många under samma tid.

Christina Rogestam får som ordförande för Sveriges Pensionärsförbund, SPF, förfrågningar från folk i 70-årsåldern om vad de ska göra nu. Så här kan det låta: ”Nu har jag tagit hand om barnbarn tillräckligt” eller ”nu har jag spelat golf tillräckligt”.

– Jag brukar rekommendera dem att engagera sig i frivilliga organisationer. Några jobb har jag inte att erbjuda.

Hon kan också säga till dem som hör av sig: ”Skulle inte du med din erfarenhet vara god man för ensamkommande flyktingbarn? Ta kontakt med din kommun, din kompetens kan komma till väl användning.”

– En hel del blir konsulter, eller söker sig till seniorpoolen, säger hon.

Några blir också erbjudna att fortsätta i sin anställning efter 67 år.

– Även jag har varit arbetsgivare och vet hur de tänker. Det finns vissa jobb där det är bra att vederbörande fortsätter. Men jag kan inte tänka mig att en enskild arbetstagare skulle vara kvar hur länge som helst, säger Christina Rogestam.

Men vi lever längre och många är pigga och vill fortsätta ta tillvara sin kompetens. Att göra det i egen regi är för många en rolig erfarenhet, menar hon.

EU-dom om danskt fall

Är det åldersdiskriminering att anställningsskyddet i Las upphör vid 67?

Ann Numhauser Henning, professor i juridik vid Lunds universitet:

– Detta är förstås inte någon helt okomplicerad fråga. EU-domstolen har ju accepterat den svenska 67-årsregeln och det, jämte den obegränsade möjligheten till tidsbegränsad anställning som kompletterar den, kommer säkert att tas med i bedömningen liksom möjligheten till försörjning genom pension. Samtidigt handlar det ju ytterst om en proportionalitetsbedömning – jämför domen i C-515/13. Riktigt säker kan man dock aldrig vara, givet att EU-domstolen inte direkt bedömt den här typen av försvagat anställningsskydd.

Danska bestämmelser om att arbetstagare som har rätt till ålderspension inte också ska kunna få avgångsvederlag är åldersdiskriminerande. Det konstaterade EU-domstolen den 26 februari i mål C-515/13. Men att en sådan särbehandling kan godtas om den motiveras av ett berättigat mål som rör sysselsättningspolitik, arbetsmarknad och yrkesutbildning. Och på grund av att bestämmelsen gör att arbetstagaren inte kan få både vederlag och pension (se domsreferatet i Lag & Avtal 3/15).