Nyheter

”AD borde ha stoppat hamnkonflikten”

En nervös företagare som slår sig ned i ett av Advokat­firman Cederquists sammanträdesrum kan vila ögonen på en modern och djupsinnig målning. Mitt emot sitter advokaten, delägaren och konstälskaren Jens Tillqvist som med stor sannolikhet kommer att hitta ett sätt att förlikas.

Publicerad
Jens Tillqvist utanför kontoret på Blasieholmen. Foto: Jörgen Appelgren

Att gå omkring i Cederquists lokaler är som att gå på konstrunda. Varje sammanträdesrum pryds av tavlor, skulpturer och installationer. På en vägg har en ung konstnär med hjälp av metall format orden ”uppdraget slutfört” på engelska fast medvetet felstavat.

– Jag ansvarar för Cederquists konstsamling, jag gillar ironin, berättar Jens Tillqvist under tiden som vi fotograferar honom på olika platser i de spektakulära lokalerna på Blasieholmen i Stockholm.

Jens Tillqvist berättar att han samlat modern samtidskonst under 20 års tid och söker upp de mest spännande gallerierna och konstmuseerna under utlandsresorna.

Den där pressade klienten är en människa som Jens Tillqvists hjärta slår extra hårt för. Så hårt att han ständigt står vid dennes sida och inte på motpartens, alltså arbetstagarens sida.

– Det är ett val man måste göra som advokat. Det känns inte seriöst att hoppa runt och företräda olika intressen. Sedan blir man bättre på att argumentera om man kan vara konsekvent i sin argumentation.

Jens Tillqvist, för dagen klädd i blå kostym, utstrålar oräddhet efter sisådär 25 år i branschen. Han har bestämda uppfattningar om svensk arbetsmarknad och arbetsrätt.

– Jag har alltid varit intresserad av gränslandet mellan politik och juridik. Jag tycker att framför allt små och medelstora företag har det jobbigt att klara av alla regler inom arbetsrätten. Lagstiftningen måste revideras. Las och mbl skrevs under en tid då Sverige var ett industrisamhälle. I dag jobbar kanske 10-12 procent i industrin, och tjänstesektorn har gått förbi för länge sedan. Las och mbl fungerar utmärkt, men bara för stora industriföretag.

Jens Tillqvist uppträder på flera olika arenor. Han företräder många arbetsgivare inför Arbetsdomstolen men agerar också i fall där företag vill avsluta relationen med sin vd. Då handläggs fallen i skiljedomstol där processen går snabbare och är hemlig. Men 75 procent av hans ärenden går aldrig till domstol utan förlikas.

– Jag brukar skoja och säga att den enda som tjänar pengar på en process är advokaten. Processer är påfrestande för alla parter. Många gånger kan det vara bättre för klienten att lägga det bakom sig och göra nya affärer.

Reglerna skiljer sig radikalt mellan fall som gäller en vanlig arbetstagare i AD och en vd i ett skiljemannaförfarande.

– Bägge rymmer sina utmaningar. I AD har man som arbetsgivare en uppförsbacke eftersom lagstiftningen har till syfte att skydda arbetstagaren. Då får man ju förhålla sig till lagstiftningen. Då kan det bli ganska mycket bevisning i den typen av mål.

I dessa fall hade Jens Tillqvist många gånger önskat sig mer dokumentation från arbetsgivarna.

Förutsättningarna är annorlunda när ett före­tag står inför att byta ut vd:n som ju inte har någon anställningstrygghet över huvud taget.

– Det som kommer närmast Las är väl att visa att vd:n agerat oskickligt eller inte uppfyllt sina förpliktelser, och om man vill säga upp denne utan uppsägningslön eller avgångsvederlag kan det bli mycket bevisning. Då kan det handla om att visa bolagets resultat och andra ekonomiska fakta.

I det arbetsfält som Jens Tillqvist kallar vd-juridiken går det alltså inte att komma dragandes med traditionell arbetsrätt. Och eftersom skiljemannaavgöranden är hemliga råder, som Jens Tillqvist kallar det, prejudikat-torka.

– Gemene man vet inte riktigt vad som gäller. Jag och mina kolleger i arbetsrättsgruppen har haft många fall. Jag har flera intressanta fall nu, där man ska tolka regler om bonusar, pensioner, konkurrensbegränsningar samt uppsägning och arbetsskyldighet under uppsägningstid.

Hur gör du då?

– Då är det bra att ha erfarenhet av andra civilrättsliga processer, för det handlar om hur avtal ska tolkas utifrån bolagsrättsliga, avtalsrättsliga och köprättsliga principer.

Jens Tillqvist har varit uppe i Högsta domstolen ett antal gånger och i AD i ett 50-tal fall och kan jämföra domstolarna. Han anser att AD i större utsträckning borde inspireras av sina kolleger i Bondeska palatset på andra sidan gatan.

– Arbetsdomstolen är en specialistdomstol och ska besitta särskild kompetens och skicklighet. Baksidan eller faran med det är att en domstol som har ett eget rättsområde bygger upp egna principer och inte i tillräckligt stor utsträckning låter sig inspireras av grundläggande allmänna civilrättsliga principer. Dogmatisk och isolerad arbetsrätt är till skada för samhället.

Han tar ett konkret exempel; hamnkonflikten i Göteborg.

– Min bedömning är att HD hade stoppat hamnkonflikten genom att tillämpa inom hela Europa grundläggande rättsregler om proportion. HD är mer progressiv jämfört med AD som borde stoppat konflikten för länge sedan.

Advokatfirman Cederquist har åtta jurister i arbetsrättsgruppen. Uppdragen skiftar kraftigt. Alltifrån uppsägningar till föreläsningar och interna utredningar står på agendan. Under #metoo-uppropen kallades gruppen in till olika företag för att utreda misstankar om olämpligt beteende. Allt under sträng sekretess.

– Då är det bra att ha arbetat med rättegångar i mer än 25 år, för man intervjuar personer och utreder fakta. Det har stora likheter med att hålla förhör i domstol.

Har folk fått sluta?

– Ja, absolut. Och de har gått med på att sluta. Våra utredningar har varit gedigna.

Vi möter några unga adepter på väg upp för den vackert utformade trappan upp till Jens Tillqvists kontorsrum. Stämningen tycks avspänd och de skämtar lite med varandra.

– Den nya generationen jurister är duktiga. Jag coachar dagligen ett tiotal unga jurister och lär dem hantverket. Det är min roligaste och mest stimulerande arbetsuppgift. Tyvärr slutar för många tjejer. Det är trist och ett misslyckande för branschen. Jag arbetar målmedvetet för att ändra på det.

Livet utanför jobbet

Familj: Gift med Susanne som är managementkonsult. Sex barn varav två bonusbarn.

Intressen: Mina intressen är musik – opera och hårdrock – konst och sport.

Favoritkonstnär och favoritmuseum: Anselm Keifer och LV Fondation i Paris.

Favoritlag: AIK har jag följt i 50 år. Det är laget i mitt hjärta.

Om att eventuellt bli granne med Nobel Center på Blasieholmen: Sverige ska självklart ha ett Nobel­hus, men det ska ligga ute vid akademierna, mellan KTH och Stockholms universitet, så att det kan användas av studenter dagligen i Nobels anda. Ett ”dött” skrytbygge mitt i Stockholm är patetiskt. Att politiker vill skapa monument över sig själva är alltid skrattretande.