Adeccos vd: ”Vi vill få våra anställda att flytta till jobben”

2016-11-24 00:00 Karin Nilsson  
”Det finns fortfarande en del seg­livade myter som att vi inte skulle ha kollektivavtal och dåliga löner. Men det är ordning och reda i företagen som är med i vår branschorganisation”, säger Jacob Lundberg.

Anställningsintervjun. Jacob Lundberg är ny vd för Adecco Sverige sedan i september. – Det var lite otippat. Det ringde en duktig rekryterare och jag blev nyfiken.

Han är ingenjör och har jobbat på bland annat ABB och Vattenfall, senast var han vd för Inspecta, ett besiktningsföretag.

Nu tar han klivet in i en för honom helt ny bransch och blir vd för bemannings- och rekryteringsföretaget Adecco Sverige, en del av koncernen Adecco som enligt egen utsago är störst i världen i sin bransch.

Hur kom det sig att du tog det här jobbet?

– Jag läste på om branschen och det verkade spännande. Och jag gillar försäljning, vi jobbar ju med det. Jag var en framgångsrik försäljare av jultidningar som barn.

Hur är det att komma till en ny bransch?

– Det är otroligt spännande. Jag kunde inget från början men jag är omgiven av kunniga människor.

Har du själv varit bemanningsanställd?

– Nej.

Varför inte?

– Det är nog mest en slump. Jag fick jobb på ABB direkt efter min utbildning och sedan har jag blivit tillfrågad om jobb.

Bemanningsbranschens kurvor pekar stadigt uppåt. Hur stor kan branschen bli?

– Pratar vi om ren bemanning i Sverige så är den 1,6 procent av hela arbetskraften. Det är något mindre än genomsnittet i Europa. I Storbritannien är det kring 4-5 procent, så jag tror att branschen kan växa. Många unga vill också ha större flexibilitet.

Men många som inte har en fast anställning vill ju ha ett tryggare arbetsliv?

– Så kan det också vara, men tendensen är mot mer flexibilitet.

Hur många jobbar i genomsnitt för er?

– Under vecka 38 var det ungefär 4 600 heltidare i jobb.

Brist på rätt kompetens diskuteras mycket. Hur påverkar det er?

– Det ställer höga krav på oss när vi ska hjälpa kunderna. Vi utbildar själva och utnyttjar att vi är ett internationellt företag. Vi försöker få våra anställda att flytta till jobb. Vi fyller nästan alla förfrågningar. Men jag vet att det är svårt att hitta ingenjörer.

Vad gör ni mer?

– Vi arbetar bland annat i ett projekt för att sprida kunskap till ungdomar om hur det ser ut på arbetsmarknaden. Var finns jobben och vad gör man i olika branscher?

Karriär

1994

Trainee på ABB.

1997

Flyttade till Venezuela. Jobbade för ABB.

2006

Chef på Vattenfalls internationella konsultverksamhet. ”Vi försåg byar på den afrikanska landsbygden med el.”

2012

Vd för Inspecta.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer