Nyheter

Åldersdiskriminering i AD för första gången

Arbetsdomstolen har hållit huvudförhandling i ett diskrimineringsmål, där grunderna för den diskriminering DO stämt för - förutom etnicitet och kön - också är ålder. Dom väntas den 21 januari 2009.

Publicerad

Lag & Avtal skrev om diskrimineringsombudsmannens stämning den 21 november 2007 under rubriken "Första gången DO stämmer för åldersdiskriminering". En 62-årig tjeckisk kvinna hade sökt en tjänst som bilvårdare på Hertz Biluthyrhing i Lund. Trots att hon uppfyllde kraven i annonsen - goda kunskaper i engelska, ytterligare ett språk och perfekt svenska, terminalvana, körkort och dessutom några års yrkeserfarenhet - blev hon inte ens kallad till intervju. Kallade blev i stället fem män och en kvinna, alla födda på 80-talet. En av männen anställdes.
DO uppfattade bolagets krav på perfekt svenska som att bara sökande med svensk bakgrund var önskvärda. Och att bolaget gjort urvalet med hänsyn till att jobbet var "tungt och skitigt" tydde på att hon valts bort på grund av sitt kön. Men därtill blev hon, menade DO, diskriminerad på grund av ålder, eftersom alla som kallades till intervju var födda på 80-talet.
Eftersom Sverige inte infört likabehandlingsdirektivets, 2000/78/EG, regler om förbud mot diskriminering på grund av ålder trots att implementeringstiden gått ut har det direkt effekt, menar DO. Regeln ska därför tillämpas på samma sätt som om den hade införts i svensk lag, anser ombudsmannen. (Förbudet mot åldersdiskriminering införs den 1 januari 2009.)
Arbetsdomstolen har nu hållit huvudförhandling i mål A 237/07. Domstolen väntas meddela sin dom den 21 januari 2009. Ordförande i målet är Arbetsdomstolens chef Michaël Koch.