Nyheter

Almega bistår företagen med snabbare arbetstillstånd

Almega har nu certifierat sig för att kunna hjälpa sina medlemsföretag att skaffa arbetstillstånd till personer utanför EU. Data och teknikkonsulter som it-branschen söker finns ofta utanför Sveriges och Europas gränser, skriver tidningen Ingenjören.

Publicerad

Genom att certifiera sig hoppas Almega kunna hjälpa företagen i processen.

”Certifieringen innebär att våra medlemsföretag kan ansöka om arbetstillstånd via oss. Vi ser då till att ansökningarna är kompletta innan de skickas in till Migrationsverket”, säger Anton Wemander-Grahm, arbetsrättsjurist på Almega, till Ingenjören.

Bland annat har Almega tagit fram en steg-för-steg-guide som ska hjälpa arbetsgivarna genom hela processen, när arbetsgivarna sedan fyllt i hela ansökan skickar Almega in den till Migrationsverket, som handlägger ärendet.

”Migrationsverket garanterar oss kortare handläggningstider. En komplett förstagångsansökan ska exempelvis prövas inom tio arbetsdagar och en förlängningsansökan inom tjugo arbetsdagar” säger Anton Wemander-Grahm till Ingenjören.

Sveriges Ingenjörer välkomnar initiativet:

– Det är bra att Almega tar ett seriöst ansvar. Som certifierat företag ger Almega rådgivning och stöd till medlemsföretag i ansökningsprocessen. Vi kommer inte ändra vår handläggningsrutin utan använder samma rutin för det underlag som skickas till Migrationsverket. Vi gör ingen skillnad mellan företag som är certifierat, representerar andra företag i ansökningsprocessen eller om företaget inte är certifierat, säger Magnus Skagerfält på Sveriges Ingenjörer.