Anställda: Det här är det värsta med Google

2016-12-19 16:40 Kalle Wiklund  
Google-anställda på sökjättens kontor i Dublin. Foto: Google

Sökjätten Google pekas ut som drömarbetsplatsen av många. Men även solen har sina fläckar. Här är fem saker som anställda avskyr med att jobba för Google.

Det är på det nätbaserade forumet Quora som personer med en nuvarande eller tidigare anställning hos Google tar bladet från munnen och berättar om hur arbetsvardagen ter sig hos teknikföretaget.

Ett stort problem som lyfts fram i diskussionstråden är kulturen som råder inom företaget. Att jobba på Google kan beskrivas lite som att leva i en bubbla, påpekar en anställd:

– Du ägnar en stor del av din vakna tid år att äta Google-mat med andra Google-anställda, och att du skickar Google-epost på Google-telefoner samtidigt som du går runt i Google-märkta kläder. I slutänden kan det vara svårt att föreställa sig ett liv där man inte är beroende av Google.

En annan avigsida med den rådande företagskulturen är Google har en vana att belöna ingenjörerna som löser svåra tekniska problem, samtidigt som man är dålig på att uppmuntra sina anställda att förbättra användarvänligheten i tjänsterna man utvecklat.

– Det finns en tendens att missa de anställda som brinner för att vidareutveckla tjänsterna och förbättra funktionerna baserat på användaråterkoppling, till exempel, skriver en tidigare Googleingenjör.

Att premiera innovation är livsviktigt för teknikbolag. Men hos Google har detta tagits till sin spets, menar vissa anställda – som slår ned på att bolaget har en benägenhet att ge anställda beröm för att ta tänka ut nya tekniska funktioner, trots att de inte behövs.

– Vi hade fyra officiella Javascript-bibliotek avsedda enbart för internt bruk. Varför? Jo, för att utveckla ett innovativt bibliotek kunde vara ett sätt att snabbt bli befordrad, skriver Katy Levinson.

Andra lyfter fram att det är svårt att kunna vara uppriktig med sina kollegor i jobbrelaterade samtal. Ett utpräglat revirtänkande gör att objektiva diskussioner är sällsynta.

– Det leder att många är totalt ointresserad av andras åsikter – såvida dessa inte kommer från superviktiga personer högt upp i organisationen.

Google har också en ovana att befordra talangfulla, intelligenta medarbetare till chefspositioner – trots att vissa av dessa personer inte har någon erfarenhet av att leda andra.

– Det leder till att det finns ett chefsskikt med intelligenta individer som samtidigt är riktigt usla på att arbetsleda andra, säger en tidigare anställd.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer