Anställningsintervjun: Matts Jutterström

2014-10-09 15:31 Elisabeth Vene  
Matts Jutterström, Jutte kallad, kommer till jobbet på Pappers klockan sju på morgnarna, det sitter i sedan alla år på bruket. ”Det är också för att medlemmarna ska få tag på mig, de jobbar ju då.” Foto: Elisabeth Vene

Pappers avtalsansvariga Matts Jutterström valdes till ny förbundsordförande på Pappers kongress, sedan förra ordföranden Jan-Henrik Sandberg dragit tillbaka sin kandidatur.

Hur känns det med det nya jobbet?

– Det är naturligtvis spännande och utmanande att komma till en ny befattning och få sätta sig in i allt vad det innebär.

Är det här drömjobbet?

– Det kanske det är, för mig är det ett fint ämbete, att få vara företrädare för landets alla pappersarbetare.

Hur känns det att det var konflikt om ordförandeposten?

– Det är lite tveeggat, förstås. Det är inte vanligt att man kandiderar mot varandra. Men när allt fler prompt ville att jag skulle ställa upp, så... Jag har inget personligt emot den förra förbundsordföranden, men folk tror kanske mer på mig.

Hur kommer det att märkas att för­bundet har fått en ny ordförande?

– Jag tror att medlemmarna över lag känner igen sig i mig. Jag är väl mer av en lag-gubbe. Jag har alltid jobbat på det här sättet, tillsammans med andra människor. Jag började på pappersbruket hemma i Iggesund som 17-åring. I alla jobb jag har haft har jag varit beroende av andra människor och de av mig. Det har präglat mitt arbetsliv.

Var pappersbruket ett självklart yrkesval?

– Nej, jag hade faktiskt tänkt bli journalist. Jag pryade på Hälsinge-Kuriren och fortsatte att skriva där. Men så fick jag sommarjobb på fabriken och jag trivdes så bra med arbetskamraterna att jag stannade kvar och hoppade av gymnasiet.

När började du engagera dig fackligt?

– Direkt. Det var ett tungt jobb och skitdålig arbetsmiljö på många ställen.

Har du en naturlig talang för att förhandla?

– Nej, det är mer ”learning by doing”, man fick följa med de äldre och lyssna och lära sig.

Kommer du att sakna förhandlandet?

– Ja, fast jag släpper det inte helt. Enligt stadgarna är förbundsordförande ytterst ansvarig för riksavtalet. Men själva tviste­förhandlingarna kommer jag inte att hålla på med i samma utsträckning.

Kommer du att vara lika tillgänglig för medlemmarna i din nya roll?

– Självklart, det är ju de som betalar mig.

Några fritidsintressen?

– Motorbåten. Jaga älg. Min hund, som bor hemma hos pappa i Sörforsa. Och så älskar jag att laga mat. Jag kunde ha blivit kock om jag inte hade börjat i pappers­industrin.

Sport?

– Jag löptränar tre gånger i veckan, har sprungit fem maraton, det senaste 2011. Jag tycker om att titta på fotboll också, följer Hammarby.

Vad har du på nattduksbordet?

– Catherine Merridales bok om Röda armén, Ivans krig, och Bosse Schöns bok Svenskarna som stred för Hitler. Jag är intresserad av historia, folkets historia, inte kungar och så.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna