Nyheter

”Arbetsgivarna har fortfarande svårt att förstå”

Ett sextiotal personer tog livet av sig under tre års tid, enligt fackförbunden. Flera av självmorden ägde rum i France Télécoms lokaler. Företaget heter i dag Orange. Foto: AP Photo /Michel Euler

Självmorden hos France Télécom fungerade som en väckarklocka i Frankrike. – Men arbetsgivarna har fortfarande svårt för att angripa problemet med psykisk ohälsa från grunden, säger den franska forskaren Tarik Chakor.

Publicerad

Självmordsvågen hos den franska teleoperatören bedöms ha haft åtminstone en positiv konsekvens. Den ledde till en ökad medvetenhet om problem med psykisk ohälsa på arbetsplatser.

Men arbetsgivare har fortfarande svårt för att angripa orsaken till att deras anställda mår dåligt, hävdar Tarik Chakor, som forskar i management­vetenskap vid universitetet Savoie Mont Blanc i Annecy.

– Om man verkligen vill förebygga psykisk ohälsa måste man se över organisationen.

Det är tyvärr vanligare att de anställda erbjuds metoder för att de ska kunna hantera sin stress. En arbetsgivare som gör organisationsförändringar erkänner att företaget bär ett ansvar. Det är lättare att lägga över ansvaret på individen.

En annan svårighet, säger han, är att det i dag finns få metoder för att beräkna det ekonomiska utfallet av investeringar i personalvård. Att ta fram nya mätinstrument är ett aktuellt ämne för forskningen.

– Psykisk ohälsa visar sig genom hög personalomsättning och hög sjukfrånvaro. Men vi behöver fler indikatorer för att se hur löntagarnas välmående påverkar företagens ekonomi på längre sikt. I dag ser arbetsgivare ofta förebyggande åtgärder enbart som en kostnad, och inte som en källa till framgång, säger Tarik Chakor.