Nyheter

Arbetslivsinstitutet läggs ned

Arbetslivsinstitutet läggs ned nästa sommar. Det framgår av regeringens budgetproposition som presenterades idag. - Det är ett oerhört tungt besked för mig och alla anställda på Arbetslivsinstitutet, säger generaldirektör Mikael Sjöberg, som också befarar att viktig forskning kommer att gå till spillo.

Publicerad

Att Arbetslivsinstitutet nu läggs ned kommer dock inte som en direkt överraskning. Den borgerliga alliansen hade ju redan långt innan valrörelsen deklarerat att man ville avveckla den myndigheten, liksom även Integrationsverket.
Detta, jämte kraftigt bantade anslag till Arbetsmiljöverket, ska stärka statens finanser med 1,5 miljarder kronor, menar den nya regeringen.
In i det sista hoppades ändå de cirka 400 anställda på Arbetslivsinstitutet på ett annat besked. Men det hoppet slocknade alltså klockan ett på eftermiddagen i dag, och sedan dess har det ena krismötet avlöst det andra.
- Att förlora sitt arbete är tungt att bära. Medarbetarna här har varit besjälade av att bidra med sådan kunskap som andra ska ha nytta av i sitt arbetsliv, säger Mikael Sjöberg i ett pressmeddelande och tillägger:
- Men jag känner också stark oro för vad som kommer att ske med forskningen och kunskapen som finns här.
Nedläggningen sker den 1 juli nästa år, men enligt Mikael Sjöberg påbörjas den redan nu.

Fakta

Fakta/Arbetslivsinstitutet
Arbetslivsinstitutet är ett nationellt kunskapscentrum för arbetslivsfrågor. På uppdrag av regeringen bedriver institutet forskning, utveckling och kunskapsförmedling. Forskning bedrivs inom områden som bland annat arbetsrätt, hälsa och ohälsa i arbetslivet, integration, arbetsmarknad och sysselsättning. Institutet bildades 1995 genom en sammanslagning av det tidigare Arbetsmiljöinstitutet, Institutet för arbetslivsforskning och delar av Arbetsmiljöfonden. Institutet finns på sju olika orter i landet och har omkring 400 anställda.