Arbetsmarknaden även i EU för Ylva Johansson?

2019-09-09 13:21 TT  
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är Sveriges kandidat till ny EU-kommissionär. Foto: TT-Bild

Sverige skickar arbetsmarknadsministern till EU-kommissionen. Då gissas allmänt på att arbetsmarknaden blir Ylva Johanssons ansvarsområde under nya chefen Ursula von der Leyen. Om det stämmer? Besked kommer i morgon.

Klockan 12 på tisdagen ska den tillträdande kommissionsordföranden von der Leyen presentera sin laguppställning – på dagen exakt fem år sedan nuvarande ordföranden Jean-Claude Juncker offentliggjorde sitt lag.

Den gången, 2014, fick svenska Cecilia Malmström ansvar om handelsfrågorna.

Nu spås efterträdaren Ylva Johansson i stället få arbetsmarknaden på sitt bord.

På minst två av de inofficiella listor som cirkulerar i Bryssel där diverse förståsigpåare anser sig ha fått tips eller räknat ut vem som blir vad gissas svenskan bli utsedd till arbetsmarknadskommissionär.

Kamp mot Schmit?

Själv var hon tämligen förtegen efter att ha varit på jobbintervju hos von der Leyen i slutet av augusti.

– Det är en sak mellan henne och mig än så länge, men det var väldigt tunga portföljer och flera väldigt intressanta förslag så vi hade ett väldigt bra samtal, sade Johansson då.

Det som möjligen talar emot en arbetsmarknadspost är att även Luxemburgs tillträdande kommissionär Nicolas Schmit sägs vara ute efter samma jobb. I spekulationslistorna placeras dock Schmit i stället som finansmarknadskommissionär. I så fall lär det dock ifrågasättas av många, med tanke på Luxemburgs stämpel som skatteparadis.

Finsk ekonomi?

Bland topposterna tros i övrigt danska Margrethe Vestager få ett övergripande ansvar för digitalisering medan nederländske Frans Timmermans på samma sätt får ta hand om klimatförändringarna. Franska Sylvie Goulard tippas bli konkurrensansvarig och Finlands Jutta Urpilainen bli ekonomikommissionär.

När den nya kommissionen presenterats väntar förhör med respektive utskott i EU-parlamentet, som sedan röstar för att godkänna _ eller förkasta _ hela kommissionen i oktober. Det formella tillträdet är sedan tänkt att ske den 1 november.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer