Nyheter

Arbetsrättsjurist med 43 SM-guld

Han har 43 SM-guld i simhopp och ett oräknat antal vunna tvister i AD.Toivo Öhman, 79, räknar med fler segrar: <br/>– Många frågar varför jag fortfarande jobbar. Jag förstår inte frågan.

Publicerad

Toivo Öhman hämtar oss i receptionen på femte våningen i grannkvarteret till Dramaten där 45 egenföretagare delar på två våningsplan. Vindlande korridorer leder till hans rum med utsikt över takåsarna på nedre Östermalm.

Han sitter bakom sitt läderklädda skrivbord och väntar på hur AD ska bedöma hans senaste ärende, uppsägningen av en rektor. Frågan gäller om bilderna på rektorns Facebooksida kan motivera att han blev av med jobbet. Det tycker inte Toivo Öhman. Han driver aldrig ett ärende som han inte tror att han ska vinna.

– Jag kan inte riskera att mina klienter förlorar, det kostar dem minst 300?000 kronor i rättegångskostnader. Detta slapp jag tänka på som förbundsjurist.

Toivo Öhman har alltid älskat sitt jobb:

– Jag har aldrig haft två identiska ärenden. Alla innehåller någon ny utmaning.

Facebookmålet gav honom inblickar i en ny värld. Visserligen var han själv med där redan tidigare, men inte aktivt, utan för att han vill vara artig mot alla sina simhopparvänner över världen som frågar om han vill vara deras vän.

Simhoppet är fortfarande viktigt för Toivo Öhman, men det höll på att förstöra hans juridikstudier:

– Jag var så oerhört engagerad, hade tolv olika förtroendeuppdrag samtidigt som jag hoppade själv och gick på universitetet.

Båda Toivo Öhmans föräldrar var politiskt aktiva, hans pappa var riksdagsman i 16 år för dåvarande Sveriges kommunistiska parti. Hans mamma var född i Norge och hela hennes familj deltog i motståndsrörelsen under andra världskriget då han växte upp.

– Jag är inte politiskt intresserad på det sättet själv, men jag ville göra en samhällsinsats. Som jurist har jag privilegiet att kunna hjälpa människor.

Det första juristjobbet, på Byggnadsarbetareförbundet, ägnade sig Toivo Öhman mest åt arbetsskadeärenden:

– Då fanns inga försäkringar, utan det gällde att hitta bevis för att arbetsgivaren gjort fel. Jobbet var meningsfullt, men jag ville jobba med fler sidor av arbetsrätten.

Därför blev det Sif i drygt 25 år, de senaste 18 åren som förbundets chefsjurist.

– På ett sätt är den roligaste perioden i mitt juristliv åren på Sif. Jag fick vara med om den stora lagstiftningsexplosionen och testa lagarna i AD.

Samtalet med Toivo Öhman är späckat med historier. Som den när han tillsammans med en representant för LO satt några dagar hos Carl Lidbom inför sjösättningen av Las.

– Den socialdemokratiska regeringen var mån om att ha oss med. Vi lyckades jämka ihop våra åsikter i allt utom turordningskretsarna. Vi i TCO ville ha så stora som möjligt, LO ville ha små. Halv tolv på natten gick vi hem dagen innan propositionen skulle gå i tryck. Klockan sju på morgonen ringde Lidbom och presenterade lösningen: När facket så begär slår man ihop driftsenheterna på samma ort.

Visserligen fanns problemet med vad en ort egentligen är kvar. Men det löstes, liksom så många andra frågor, genom några avgöranden i Arbetsdomstolen.

Toivo Öhman är stolt över att ha fått vara med och ge arbetsrättslagarna tydligare innehåll genom ett antal prejudicerande fall.

– Jag drev det första chefstillsättningsärendet mot Verkstadsföreningen. AD slog fast att det är en primär förhandlingsfråga. Gamle Marcus Wallenberg blev vansinnig när han fick veta detta och försökte, utan att lyckas, få Högsta domstolen att ändra domen.

Efter pensioneringen från Sif gick Toivo Öhman vidare till Elmzells advokatbyrå, sedan 1997 är han egenföretagare:

– Jobbet som advokat är bredare. Mitt jobb kan vara att hjälpa allt från en etiopisk städare som fått 50 kronor i timmen till en vd som avvisat ett bud på tre miljoner i avgångsvederlag.

Toivo Öhman

Född: 1933.

Bor: Sedan 1964 i villa på sjötomt i Trollbäcken i ­Tyresö.

Familj: Hustru Karin (också simhoppare), en dotter och en son och två barnbarn.

Simhopp: 19 år i landslaget, 43 SM, ledare, domare, TV-kommentator och organisatör på 15 olympiader. Kommentaren till Ulrika Knapes OS-guld 1972 är klassisk. Mångårig ordförande för europeisk simhoppning och sekreterare i världsorganisationen. Tävlar själv numera endast i skämthoppslandskampen mot Finland vartannat år.

Dyker: Självklart, det sitter i ryggraden.

Fritid: Resor till länder som jag inte har besökt som simhoppare.

Läser: Gärna politikers biografier, just nu Barack Obamas.