Åtalsanmälan mot falsk officer

2020-02-05 11:44 TT  

Kustbevakningen har anmält den officer som fått ett chefsjobb på falska meriter till åklagare. Bakgrunden är Dagens Nyheters granskning som avslöjat att underlaget till officerens rekrytering varit falska.

– Enligt det som har framkommit i media, det vill säga i Dagens Nyheter, så skulle intyget om officersexamen vara osant och eventuellt falskt. Då finns det anledning att utreda om det är ett brott som har begåtts i anslutning till det, säger Mattias Lindholm, pressekreterare vid Kustbevakningen till Dagens Nyheter.

Läs mer: Försvaret medger: Missade larm om falsk officer

Enligt lagen om offentlig anställning är myndigheten skyldig att göra en anmälan till åtal om medarbetaren misstänks ha gjort sig skyldig till ett brott som kan antas leda till annan påföljd än böter.

Försvarsmakten har bekräftat att mannen inte har någon officersexamen. Officeren ska även ha ljugit om att han har körkort och en akademisk examen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer