Nyheter

Avtal om vårdsemestrar strandade

Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, menar att sommarsemestrar för vårdpersonal handlar om patientsäkerhet i slutändan. Foto: Dan Lepp/Vårdförbundet

CORONAVIRUS. Förhandlingarna om vårdpersonalens sommarsemester har strandat. Både Vårdförbundet och Kommunal säger nej till att personalen ska kunna få sin semester framskjuten till hösten.

Publicerad

Därmed följer man samma linje som Läkarförbundet, som redan nobbat det senaste förslaget från Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona.

Alla tre fackförbund lyfter fram vikten av att få ledighet under sommaren för vårdpersonalen – i synnerhet med anledning av den ansträngda situationen som finns inom sjukvården på många håll i landet.

– Sjukvården har slitit väldigt hårt och måste ges möjlighet till semester tillsammans med sin familj för att orka hela hösten, Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.

Att i stället kunna skjuta fram lagstadgade sammanhållna semestrar till december, vilket var ett av förslagen från SKR och arbetsgivarorganisationen Sobona, är inte rimligt menar Sineva Ribeiro.

– Får vi inte semester då tror jag att vi kommer att se en massa sjuktal under hösten, säger hon.

"Olyckligt"

Frågan om sommarsemestrar inom vården är inte ny – tvärtom har den varit återkommande i flera år. Men den här gången har den intensifierats av coronapandemin.

Förhandlingar mellan berörda fackförbund, som Vårdförbundet, Läkarförbundet och Kommunal på ena sidan, och SKR och Sobona på den andra har pågått sedan i mars.

Ett första förslag förkastades och under tisdagen rapporterade Dagens Medicin att Läkarförbundet sade nej även till det senaste förslaget. Kort därefter gav både Vårdförbundet och Kommunal samma besked.

Att ersättningen för att skjuta upp semestrarna ansågs vara för dålig är också en faktor som gjorde att förhandlingarna strandade. I det senaste budet skulle vårdpersonalen få 7 500 kronor före skatt för varje vecka de väljer att förlägga till hösten.

– Det här är de stora dragen till varför vi säger nej. Och det är viktigt att inte bemanna vården i sista stund vilket man har gjort under en lång tid, säger Ribeiro.

Besviket SKR

Från SKR:s sida är man besviket över att förhandlingarna inte gått i hamn.

– Många medarbetare arbetar under tuffa förutsättningar och gör fantastiska insatser. Då är det viktigt att arbetsgivare har en plan för att de kan få semester. Vi har jobbat intensivt för att nå en överenskommelse kring det, säger Jeanette Hedberg, SKR:s biträdande förhandlingschef.

Hon har förståelse för argumentet att personalen inom sjukvården behöver ledighet.

– Det har jag all respekt för. Samtidigt är det så att vi har en pandemi och arbetsgivarna har ett ansvar för att det finns personal som vårdar patienterna, säger Hedberg.

– Det innebär att det här året kommer inte alla kunna vara lediga samtidigt men hela syftet var att hitta ett sätt att säkerställa att man får sin semester. Därför innehöll budet en betydande kompensation för senare semester, fortsätter hon.

Robin Salomonsson/TT