Barnmorskeförbundet bildar egen fackförening

2018-11-14 14:51 Tiina Demargne  
Mia Ahlberg, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet. Foto: TT-Bild

Svenska Barnmorskeförbundets stämma har idag tagit beslut om att bli en självständig fackförening. Den nya organisationen blir en medlemsförening inom fackförbundet för akademiker inom samhällsbärande professioner (SRAT).

Sedan hösten 2015 har Svenska Barnmorskeförbundets styrelse utrett frågan om möjligheten att lämna vårdförbundet och nu har majoritet av lokalföreningar som representerar barnmorskor från hela Sverige röstat ja till propositionen om att bilda ett självständigt fack.

Barnmorskeförbundet har hittills varit ett yrkesförbund som inte bedrivit facklig verksamhet.

– Detta känns som en mycket spännande utveckling för Sveriges barnmorskor, säger Mia Ahlberg, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet. Vi står inför svåra utmaningar framöver och barnmorskors avtal och arbetsmiljö är helt avgörande för att säkra framtidens kompetens inom vår profession.

Mia Ahlberg menar att ett starkare inflytande över de fackliga frågorna kommer att gynna både barnmorskor och vårdtagare samt att frågorna kring god arbetsmiljö och bra avtal är en av de viktigaste åtgärderna för att säkra framtidens vård för gravida kvinnor.

– Vi är mycket glada över att Svenska Barnmorskeförbundet tagit det kloka beslutet att bli en del av SRAT, säger Anitha Wijkström, förbundsordförande i SRAT. Nu startar det spännande arbetet med att ta emot vår nya professionsförening på bästa sätt.

Vårdförbundets ordföranden Sineva Ribeiro har tidigare sagt att det finns en risk för att en utbrytning kan splittra kåren och göra det svårare för yrkesgruppen vid förhandlingsbordet, eftersom det är Vårdförbundet som har kollektivavtalet.  

”Om de bildar en fackförening inom SRAT och ska förhandla genom Akademikeralliansen så kommer de väldigt långt bort från förhandlingsbordet, sa Sineva Riberio till Arbetet.

Beslutet innebär att barnmorskor i Sverige från och med 1 januari 2019 kan begära inträde i Svenska Barnmorskeförbundet/SRAT.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer