Barnmorskorna kan bryta sig ur Vårdförbundet

2018-11-13 09:49 Lena Gunnars  

I morgon kan barnmorskorna bilda ett eget förbund. Om det blir så visar sig i morgon  – när Barnmorskeförbundet håller kongress, skriver Arbetet.

Om barnmorskorna röstar för att lämna Vårdförbundet tänker de bilda en egen medlemsförening inom SRAT, som förhandlar genom Akademikeralliansen.

”Det här har kommit till på initiativ från medlemmar som varit missnöjda med att Vårdförbundet inte hanterat barnmorskorna bra. Så nu har en enig styrelse tagit fram en proposition som ombuden ska rösta om på onsdag”, säger Mia Ahlberg, ordförande för Barnmorskeförbundet, till Arbetet.

Barnmorskeförbundet är idag ett yrkesförbund men utan facklig verksamhet.

På Vårdförbundet ser ordföranden Sineva Ribeiro en risk för att en utbrytning kan splittra kåren och göra det svårare för yrkesgruppen vid förhandlingsbordet, eftersom det är Vårdförbundet som har kollektivavtalet.  

”Om de bildar en fackförening inom SRAT och ska förhandla genom Akademikeralliansen så kommer de väldigt långt bort från förhandlingsbordet, säger Sineva Riberio till Arbetet.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer