Borg lägger arbetslösheten i parternas händer

2011-04-13 16:05 Lena Gunnars  
Finansminister Anders Borg presenterade vårpropositionen under onsdagen. Foto: Scanpix

Finansminister Anders Borg vill få ner arbetslösheten till 5-6 procent. <br/>– Det krävs att arbetsmarknadens parter tar ett stort ansvar, säger han.

I vårbudgeten har regeringen reviderat upp flera av siffrorna eftersom Sverige har en stark ekonomisk utveckling. Regeringens målsättning är att få ner arbetslösheten till 5-6 procent. För att uppnå det krävs en stark efterfrågan de kommande åren, enligt Anders Borg.

– Den andra delen är att vi har genomfört betydande strukturreformer som spelar roll, säger han.

Anders Borg menar att högre krav kommer att ställas på arbetsmarknaden de kommande åren om regeringen ska lyckas får ner arbetslösheten till de nivåer den vill se, utan att inflationen drivs upp och de offentliga finanserna äventyras. 

– Vi måste få in människor i produktiva anställningar mycket snabbare, integrationen måste fungera på ett annat sätt än tidigare och människor måste stanna kvar längre i arbetslivet, säger han.

Enligt Anders Borg ställs det även högra krav på arbetsmarknadens parter för att målen ska kunna uppnås.

– De ska, med en arbetslöshet ner mot de här nivåerna, ändå sluta löneavtal på runt 3,5-4 procent, säger han.

LO:s chefsekonom Ola Pettersson är glad över att få besked om hur regeringens ekonomiska politik ser ut.

– Det här bekräftar bilden av att regeringens ekonomiska politik vill nå full sysselsättning genom lägre reallöner, säger han.

I budgeten saknar han åtgärder för att lösa de strukturella problemen på arbetsmarknaden.

– Det finns stora grupper som behöver kompetenshöjande åtgärder och möjligheter att få del av kommunala vuxenutbildningen, säger han.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt