Bygg en sköld mot stress på arbetsplatsen

2017-03-30 00:00 Anna Wahlgren  
Eva Linér. Foto: Magnus Aronsson

Den nya föreskriften väckte oro hos många chefer, som undrade hur de skulle leva upp till kraven. – Som chef i en slimmad organisation med hög arbetsbelastning är det lätt att känna sig maktlös, säger Eva Linér, organisationskonsult och tidigare arbetsmiljöinspektör.

Eva Linér har utarbetat ett sätt att motarbeta stress genom att fokusera på stöd i stället för på själva stressen. Metoden presenterar hon i handboken Skydd mot stress – det finns!

 

Arbetsmetoden i 9 steg:

1. Du som chef kan träna på metoden genom att titta på din egen situation. Var får du ditt stöd ifrån och hur ser det ut?

2. Försök att inte se den nya föreskriften som en belastning. Tänk positivt på hur den kan underlätta för dig och medarbetarna.

3. Krångla inte till det. Du och dina medarbetare känner redan till arbetsplatsens styrkor och svagheter. Ni klarar er troligtvis utan konsulter och enkäter.

4. Det finns fyra sorters stöd: känslo- mässigt, värderande, informativt samt direkt hjälp. Gå igenom vad stödformerna innebär hos er.

5. Låt varje medarbetare tänka över vilket stöd den har och vilket som saknas. Arbeta i smågrupper om ni är många. Se till att ni har åtminstone ett par timmar på er.

6. Ringa tillsammans in vad som är problem, svårigheter, brister och vad som faktiskt inte är det. Bara det faktum att medarbetarna analyserar och reflekterar över arbetssituation och stödbehov skapar en känsla av kontroll.

7. Prata igenom resultatet tillsammans. Den här första inventeringen är ett slags stresshantering i sig, eftersom den ger er en mer nyanserad bild av situationen.

8. Boka tid för uppföljning.

9. Om ni kör fast: ta in extern hjälp. Fundera över vad hjälpen ska leda till, och hur ni ska gå vidare.

Anna Wahlgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer