Nyheter

”Det räcker inte med att bara anställa nya”

Anders Ferbe. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

IF Metall kräver att regeringen tar fram ett nationellt system för kompetensutveckling – i samarbete med parterna. – Det behövs en uppgradering av våra medlemmars kompetens, säger Anders Ferbe, tidigare ordförande för IF Metall.

Publicerad

IF Metalls ledning konstaterar att det i dag inte längre räcker med att ha en lång anställningstid för att ha kvar sin anställningstrygghet som industriarbetare. I takt med att industrin utvecklas och går i digitaliseringens fotspår måste medlemmarnas kunskaper uppdateras.

– Man blir tårögd när man hör arbets­givarna prata om ”lifelong learning”, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekretare på IF Metall.

Han är också självkritisk och konstaterar att trots att det står ”fina” ord om kompetensutveckling i både branschavtalen och industriavtalet, som bägge parter kommit överens om, har det rent praktiskt inte lett till så mycket verkstad.

Inför IF Metalls kongress i maj handlade ett stort antal motioner om just omställning, kompetensutveckling och en uppdatering av gymnasieskolan.

– Vi märker av utslagningen av dem som inte hänger med i utvecklingen och det behöver göras mycket mer på gymnasienivå, säger Anders Ferbe.

Kongressen kräver nu att regeringen i samverkan med avtalsbärande parter tar fram ett nationellt system för kompetensutveckling i arbetslivet, att insatserna för att förverkliga validering på industrins arbetsplatser utökas och att man gör det svenska systemet för korttidsarbete mer konkurrenskraftigt. Det kan göras genom att ge möjligheter till kompetensutveckling, menar IF Metalls kongress.

– Det räcker inte med att bara anställa nya som har rätt kompetens, säger Anders Ferbe.