DI: SOS-sköterskan blev kränkt

2012-02-13 09:29 Birgitta Ländin  
Domen har nu fallit efter rättegången mot den sjuksköterska på SOS Alarm som nekade en 23-årig man i Stockholm ambulans. Foto: Scanpix /Anders Wiklund, Janerik Henriksson

I samband med den friande domen mot den SOS-sköterska som stod åtalad för att inte ha skickat en ambulans publicerade Åklagarmyndigheten namn och personnummer på sköterskan på sin webbsida. Det var fel att namnge sköterskan, säger nu Datainspektionen.

Det var kränkande mot sköterskan att namnet publicerades, anser Datainspektionen. Det är tillåtet göra undantag från att "i journalistiskt syfte för att informera eller debattera samhållsfrågor" göra undantag från personuppgiftslagen, som är till för att skydda den enskildes integritet. Men här kan det inte ha varit fråga om journalistik, konstaterar Datainspektionen, eftersom den som publicerade namnet var en myndighet.

- Undantaget i personuppgiftslagen är till för att skydda enskildas rätt till yttrande- och åsiktsfrihet, inte för att myndigheter ska få större frihet att publicera personuppgifter, säger Datainspektionens ställföreträdande generaldirektör Hans-Olof Lindblom i ett pressmeddelande.

Uppgiften var bara uppe en stund på Åklagarmyndighetens webbplats, och att den över huvud taget hamnade där berodde på stress och att personalen inte riktigt hade ordning på rutinerna. Hans-Olof Lindblom säger att Datainspektionen nu förutsätter att Åklagarmyndigheten i framtiden följer sina egna rutiner.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer