DO stämmer för repressalier mot gravid kvinna

2018-06-18 11:34 Mikael Kindbom  

Diskrimineringsombudsmannen, DO, kräver 40 000 kronor i skadestånd i AD för en gravid kvinnas räkning. Arbetsgivare anklagas för att ha kränkt kvinnan sedan hon gjort en anmälan om diskriminering.

Det är en arbetsledare på Sims Recycling Solutions som, enligt Diskrimineringsombudsmannen, ska ha diskriminerat kvinnan på grund av hennes graviditet. När kvinnan anmälde arbetsgivaren till DO och DO beslutat att inleda en tillsyn av bolaget ska arbetsledaren ha kallat till sig kvinnan, kritiserat och ifrågasatt henne och hotat med sämre behandling och sagt att hon kunde bli av med jobbet.

Läs mer: Gravid fick sparken innan första arbetsdagen

Enligt DO har detta samband med kvinnans anmälan om diskriminering. Därför stämmer nu DO arbetsgivaren inför AD och menar att bolaget gjort sig skyldig till brott mot repressalieförbundet i diskrimineringslagen. DO begär för kvinnans räkning 40 000 kronor i skadestånd för den kränkning som de påstådda repressalierna inneburit.

DO åberopar ljudinspelningar som kvinnan gjort av samtalen med arbetsledaren.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer