Dubbelt så många sägs upp jämfört med i fjol

2019-10-08 16:04 TT  
Lennart Hedström, vd för Trygghetsrådet. Foto: Jörgen Appelgren

Konkurserna och varslen duggar nu allt tätare. I september var det nästan dubbelt så många arbetare som blev av med jobbet, än samma månad i fjol. Men arbetsmarknaden är långt ifrån död. – Det är fortfarande fler av de uppsagda som får nya jobb, säger Lennart Hedström, vd på TRR.

De uppsagda tjänstemännen som sökte stöd hos TRR Trygghetsrådet ökade med 30 procent under tredje kvartalet. I vissa regioner var ökningen ännu större, i fordonsindustritäta Västra Götaland plus 85 procent.

– Det är en del konkurser i detaljhandeln och vissa delar av landet börjar känna av de sämre tiderna i industrin, säger Lennart Hedström.

I arbetaryrken är läget ännu sämre. För varje månad som går ökar antalet uppsagda i allt högre fart, enligt systerorganisationen för arbetare, Trygghetsfonden TSL. I september var det nästan dubbelt så många uppsagda arbetare som sökte hjälp via TSL, jämfört med samma månad i fjol.

– Det ökar i allt snabbare takt, och det är industrin, skog och handeln som står för den här ökningen, säger TSL:s vd Caroline Söder.

Fast inte överallt. I de norra delarna, och då speciellt kring Skellefteåtrakten är arbetsmarknaden närmast glödhet. Northvolts batterifabrik suger åt sig rejält med arbetskraft. De något sämre tiderna har enligt Lennart Hedström gått mjukt fram med de norra delarna av landet.

– Norrland är orört så här långt, säger han.

Läs mer: Trygghetsrådet: ”Låt kollegan utveckla dig”

Enligt TSL:s statistik minskar till och med uppsägningarna i Norrland sammantaget, framför allt gäller det i Västernorrland och Västerbotten.

Och den kraftiga varselökningen är relativ, anser han. Om trenden håller i sig i nuvarande takt landar det på drygt 13 000 uppsagda tjänstemän som söker sig till TRR i år. Det kan jämföras med snittet på 15 000 per år under hela 2000-talet.

– Det är viktigt att sätta det här i rätt sammanhang så att man inte tror att det är all världens elände som har inträffat. Arbetsmarknaden fungerar uppenbarligen eftersom det fortfarande är fler av de uppsagda som får nya jobb, säger Lennart Hedström och får medhåll av Caroline Söder:

– De kompetenser som frigörs efterfrågas fortfarande av arbetsmarknaden, säger hon.

Men många får byta yrke. Närmare hälften av arbetarna anger att de bytt yrke efter uppsägningen, enligt TSL. Men ofta till något bättre. Åtta av tio säger att de fått ett lika eller mer kvalificerat jobb.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna