Ersättning till särskilda riskgrupper

2020-06-23 16:12 TT  

CORONAVIRUS. Från den 1 juli får personer i vissa riskgrupper som avstår från arbete på grund av smittorisken rätt till förebyggande sjukpenning. Det har riksdagen beslutat.

Beslutet innebär också att vissa anhöriga till personer i riskgrupp får rätt till smittbärarpenning. Rätten till tillfällig föräldrapenning utökas också att gälla för föräldrar till barn som varit allvarligt sjuka och riskerar att smittas av coronaviruset.

Den förebyggande sjukpenningen och smittbärarpenningen kan som mest uppgå till 804 kronor under 90 dagar.

För att ersättning ska utgå till riskgrupper krävs att personen saknar möjlighet att arbeta i hemmet samt att arbetsgivaren inte kan erbjuda andra arbetsuppgifter eller anpassa arbetssituationen. Samma princip gäller för smittbärarpenning för anhöriga till personer i riskgrupp.

Kostnaden för den förebyggande sjukpenningen beräknas bli 5,9 miljarder kronor. Den särskilda smittbärarpenningen beräknas kosta 70 miljoner kronor och rätten till tillfällig föräldrapenning 40 miljoner kronor.

Förslagen gäller från 1 juli till utgången av september 2020.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer