Ett steg närmare kollektivavtalad a-kassa

2021-08-27 15:51 Mattias Croneborg  
Förslaget kommer från gruppen som står bakom nya Las. Från vänster: Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall, Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv, Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp och Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal. Bilden är från i juni då förslaget på nya Las presenterades. Foto: Fredrik Persson /TT

NYA LAS. Regeringen vill utreda förutsättningarna för en ny kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring.

På torsdagen beslutade regeringen vid sitt sammanträde att tillsätta en utredning som ska kartlägga, analysera och redovisa förutsättningarna för en ny kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring.

Det är ett ytterligare ett av spåren i uppgörelsen om nya Las. Förslaget att utreda en sådan a-kassa kommer från Svenskt Näringsliv, PTK, Industrifacket Metall och Kommunal.

Regeringen skriver att finns ett behov av att utreda för- och nackdelar med en kollektivavtalad a-kassa.

Mer i detalj ska utredaren kartlägga och analysera vilka skäl som ligger till grund för parternas förslag om att utreda förutsättningarna för en kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring . Utredaren ska också kartlägga och redovisa vilka centrala, rättsliga och andra, frågeställningar och avvägningar som uppkommer med anledning av parternas förslag. Denna del av utredningen ska presenteras senast den 31 augusti 2023.

En andra del av utredningen utgår från det som utredaren kommer fram till ovan. Denna del ska alltså komma fram till slutsatsen om vilka förutsättningar som finns för en kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring. Denska vara klar senast den 15 december 2024.

Regeringen påpekar i uppdraget till utredaren att fördelar och nackdelar i ett samhällsekonomiskt långsiktigt perspektiv särskilt ska framgå. Även vikten av långsiktigt hållbara statsfinanser ska beaktas av utredaren.

Regeringen ska återkomma med namn på utredaren.

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer