EU-basen: Jag är en stor anhängare av kollektivavtal

2020-09-16 15:32 TT  
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen talar i Bryssel. Foto: Francisco Seco/AP/TT

– Tack för insatsen alla vårdanställda – men nu måste vi titta framåt! EU-basen Ursula von der Leyen talade vidare om bland annat kollektivavtal, minimilöner och kamp mot diskriminering i sitt första tal om läget i unionen.

Den tyska kommissionsordföranden talade i en dryg timme inför EU-parlamentets ledamöter i Bryssel. Agendan var både bred och lång och inleddes med ett tack till alla de vårdanställda som arbetat intensivt under den fortsatt pågående coronapandemin.

– Deras pliktkänsla är en ledstjärna för oss alla, sade Ursula von der Leyen och betonade arbetet mot diskriminering:

–  Jag kommer inte att vila när det gäller att bygga en jämlik union, där man kan vara vem man vill och älska vem man vill utan rädsla för repressalier. Jag vill vara helt klar: Hbtq-fria zoner är omänskliga zoner och har ingen plats i vårt samhälle, fastslog hon i Bryssel.

Läs mer: Ja till minimilöner splittrar Europafacket

Flera av de svenska EU-ledamöterna är kritiska mot att Ursula von der Leyen återigen flaggade för det förslag om minimilöner som väntas i oktober och som såväl fack som näringsliv är starkt skeptiska mot i Sverige.

– Vi kommer att lägga fram ett förslag för att stödja medlemsstaterna att etablera ett ramverk för minimilöner, sade hon.

Hennes ord var ändå inlindade och klart inriktade på att lindra den kritik som hörts från de nordiska länderna.

– Alla ska ha tillgång till minimilöner, antingen genom kollektivavtal eller genom lagstadgad minimilön. Personligen är jag en stor anhängare av kollektivavtal. Förslaget sak till fullo respektera nationella kompetenser och traditioner, lade Ursula von der Leyen till, med hälsning till bland annat den svenska regeringen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer