EU: Inget tvång att införa minimilöner

2020-09-14 11:31 TT  
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Foto: Virginia Mayo/AP/TT

"EU kommer inte att tvinga Sverige att införa minimilöner", skriver Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, i Dagens Nyheter.

Löftet innebär en upprepning av kommissionens budskap i början av året, då det hette att den nordiska modellen var utom fara i samband med att EU:s arbete för gemensamma minimilönsregler påbörjades.

Lagstadgade minimilöner finns redan i merparten av medlemsstaterna, men enligt olika principer, och skillnaderna är stora länderna emellan. Tanken är att få till likartade regler överallt.

Läs mer: LO och TCO om Europafackets ja: De nordiska modellerna är hotade

Initiativet som påbörjades i vintras är tänkt för att "motverka lönedumpningar utan att äventyra framgångsrika modeller", skriver Ursula von der Leyen i debattartikeln i DN. Enligt henne kommer kommissionen aldrig begära att Sverige ska införa en lagstadgad minimilön.

Läs mer: Ja till minimilöner splittrar Europafacket

Varken regeringen, facken eller arbetsgivarna i Sverige vill ha minimilöner på EU-nivå. I stället vill man behålla systemet med kollektivavtal där fack och arbetsgivare i förhandlingar reglerar lönerna utan politisk påverkan.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer