Nyheter

EU: Inget tvång att införa minimilöner

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Foto: Virginia Mayo/AP/TT

"EU kommer inte att tvinga Sverige att införa minimilöner", skriver Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, i Dagens Nyheter.

Publicerad

Löftet innebär en upprepning av kommissionens budskap i början av året, då det hette att den nordiska modellen var utom fara i samband med att EU:s arbete för gemensamma minimilönsregler påbörjades.

Lagstadgade minimilöner finns redan i merparten av medlemsstaterna, men enligt olika principer, och skillnaderna är stora länderna emellan. Tanken är att få till likartade regler överallt.

Initiativet som påbörjades i vintras är tänkt för att "motverka lönedumpningar utan att äventyra framgångsrika modeller", skriver Ursula von der Leyen i debattartikeln i DN. Enligt henne kommer kommissionen aldrig begära att Sverige ska införa en lagstadgad minimilön.

Varken regeringen, facken eller arbetsgivarna i Sverige vill ha minimilöner på EU-nivå. I stället vill man behålla systemet med kollektivavtal där fack och arbetsgivare i förhandlingar reglerar lönerna utan politisk påverkan.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev