Eva Nordmark ny arbetsmarknadsminister

2019-09-10 15:22  
Eva Nordmark blir ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson. Foto: Jörgen Appelgren

(Uppdaterad) TCO:s ordförande Eva Nordmark blir ny arbetsmarknadsminister. Det berättade statsminister Stefan Löfven (S) på tisdagen i riksdagen under regeringsförklaringen.

Eva Nordmark är 48 år och har varit TCO:s ordförande sedan 2011. Hon nämndes i förhandsspekulationerna som en av de heta kandidaterna till posten som arbetsmarknadsminister.

Eva Nordmark fick frågan av Stefan Löfven redan för två veckor sedan:

– Det var svårt att inte säga ja, säger hon till TV4.

LO är väldigt nöjt med att Stefan Löfven valt en minister med bakgrund som facklig ledare.

– Det är väldigt roligt att Stefan Löfven valt en facklig ledare som arbetsmarknadsminister. Det känns väldigt relevant att ta in den kompetensen i och med den stora omstöpningen som sker av arbetsmarknadspolitiken, säger Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO, till TT.

Eva Nordmark har en lång bakgrund inom Socialdemokraterna och var riksdagsledamot under perioden 1995– 1998.

Hon har varit ordförande för TCO sedan 2011 och har också varit ordförande för fackförbundet Vision (tidigare SKTF). För närvarande sitter hon i styrelserna för Luleå tekniska universitet och Europafacket.

– Det finns nog ingen som har länge erfarenhet av hur man måste jobba tillsammans med parterna för att lösa stora kompetensproblem och matchningsproblem, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Förra året utnämndes Eva Nordmark till riddare av franska nationsförtjänstordern, Ordre National Du Mérite, bland annat för sitt engagemang för jämställdhet och samverkan mellan arbetsmarknadens parter i Frankrike och Sverige.

Tung uppgift

"Eva Nordmark har en unik kunskap, erfarenhet och förståelse för arbetsmarknadspolitik både nationellt och internationellt. Det är bra för Visions medlemmar", säger Veronica Magnusson, ordförande för Vision, i en kommentar.

Regeringens uppgörelse om samarbete med Centerpartiet och Liberalerna, januariavtalet, innebär ett stort skifte i arbetsmarknadspolitiken. Den nya arbetsmarknadsministern har en gedigen att göra-lista på bordet. Hon ska bland annat se till att omstöpningen av Arbetsförmedlingen genomförs. Hon ska även sjösätta den modell för etableringsjobb för bland annat nyanlända vilken fack och arbetsgivare gjort upp om.

”Stort grattis @Eva_Nordmark till posten som ny arbetsmarknadsminister! Jag och övriga Sacofederationen önskar dig lycka till”, skriver Göran Arrius, ordförande för Saco, på Twitter.

Almega skriver efter utnämningen på Twitter:

”Sverige behöver reformer som gör att företagen kan växa och fortsätta skapa jobb. Högst på tjänsteföretagens dagordning står reformerad arbetsförmedling, moderniserad arbetsrätt och förbättrad kompetensförsörjning, säger Andreas Åström till DN”.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer