Nyheter

Facebook-polisen: Jag kommer aldrig gå över gränsen

Växjöpolisen Scott Goodwin känner att han har ledningens fulla stöd för sina populära Facebookinlägg. Foto: Polisen

Närpolisen Scott Goodwin i Växjö har blivit Facebook-polisen med hela svenska folket. Han gör succé med inlägg som "fel sida av fyllecellsdörren". Scott är inte alls orolig för att hamna i Arbetsdomstolen. <br/>- Jag känner att jag har ledningens fulla stöd, säger han.

Publicerad

Närpolisbefälet Scott Goodwin och två kolleger utsågs till att skriva inlägg på Facebooksidan om Växjöpolisens arbete förra året. När Scott Goodwin skrev sitt första i november var besökarna på sidan lätträknade. Men ett inlägg han lade ut i somras gjorde både honom och Facebook-sidan rikskända. Scott Goodwin skev om en 16-åring som skrikit "Fuck the police". Bara ett dygn senare hade det lästs av nära 800 000 personer, runt 50 000 hade tryckt på gilla-knappen och över 2500 hade kommenterat inlägget. Anstormningen blev så stor att polisen i Kronoberg tvingades stänga ner sidan för att man inte hann gå igenom kommentarerna. Sedan dess har Scott Goodwin fått fler och fler fans både i Sverige och utomlands som följer hans arbete via sidan. Han berättar för läsarna om allt ifrån att det är dags att erkänna sina alkoholproblem om man en lördagsmorgon vaknar på fel sida av fyllecellen till vilka konsekvenser det kan få att glömma att släcka värmeljusen.

- Jag försöker skriva lite med glimten i ögat så att allmänheten ser att poliser inte bara är de där fyrkantiga killarna och tjejerna som skäller på folk. Vi är också vanliga människor med känslor.

Scott Goodwin känner till fallet med polismannen som startade en blogg under en FN-tjänstgöring och avskedades efter att den blev känd. Hans fall hamnade till sist i Arbetsdomstolen – som fastslog att polismyndigheten gjort fel som avskedat honom. Scott Goodwin är inte ett dugg orolig för att han skulle kunna hamna i Arbetsdomstolen på grund av något inlägg han skrivit. Scott Goodwin känner att han har ledningens fulla stöd och tänker hela tiden på att han skriver i egenskap av myndighetsperson. Privat har han inte ens någon Facebook-sida.

- Jag vet var gränsen går och kommer aldrig att gå över den. Jag pratar aldrig illa om någon i mina inlägg eller lägger ut någon specifik person som går att identifiera. Jag skriver för polisen och vårt uppdrag är att skriva på ett lättsamt sätt så att fler följer vårt arbete och trycker på gilla-knappen. Om vi kan nå 30 000 – 40 000 personer inom bara några timmar så är det en jättevinst för oss.

Scott Goodwin upplever att Facebook-sidan lett till positiva effekter för verksamheten. Två dagar efter att han publicerat inlägget om 16-åringen träffade han ett ungdomsgäng i Växjö som läst det och tyckte att det var coolt.

- Ungdomarna pratade med oss på ett helt annat sätt än de annars brukar göra. Det har också kommit annan allmänhet till oss som bara velat prata.

Men i vissa av kommenterarna till succéinlägget får polisen kritik för sitt sätt att använda sociala medier. Några menar att polisen borde ägna sig åt att ta fast brottslingar i stället för att hänga på Facebook och att inläggen är provocerande. Men informationschefen på Kronobergspolisen är lyrisk. Han har aldrig tidigare varit med om att en polis fått så mycket hurrarop och ryggdunkar.

- Några kvällstidningar anammade att det kom en del kritik just efter inlägget om 16-åringen, men de fick oerhört mycket kritik själva bland sina egna kommentarer. Vi är noggranna med att ingen människa ska kunna känna sig utpekad och vi är inte ute efter att kränka någon, säger Robert Loeffel, informationsansvarig vid Kronobergspolisen.

Inlägget om 16-åringen har dock plockats bort eftersom det var för populärt.

- Lägger vi upp det igen skulle vi få samma problem som förra gången, säger Robert Loeffel.

Enligt Carl Gustaf Spangenberg, universitetslektor vid juridiska fakulteten i Uppsala, är det polismyndigheten som själv bestämmer vad den vill lägga ut på sin Facebooksida.

- Det är ungefär som att en ansvarig utgivare på en tidning har rätt att bestämma vad som ska stå i den. När polismannen skriver på polisens Facebook-sida skriver han i tjänsten. Men det är skillnad mellan en officiell sida för en myndighet och att skriva på en privat Facebook-sida. Om polismannen i stället hade skrivit på en privat sida gäller den allmänna yttrandefriheten för offentliganställda. Då får han skriva vad han vill egentligen, så länge han inte bryter mot någon sekretessbestämmelse.

”Fel sida av fyllecellsdörren!! De allra flesta personer som vi omhändertar för LOB ”lag om omhändertagande av berusade personer”har problem med alkohol. Tyvärr är det väldigt få som vill erkänna det. Det är inte sällan som vi blir utsatta för våld eller hotade när vi omhändertar fulla personer. Om du vaknar en lördagsmorgon och ser fel sida av fyllecellsdörren, eller om du känner igen bilden, är det kanske dags att se över dina alkoholvanor. Det är inte bara din hälsa som du riskerar, ditt körkort står på spel och tjejen som du försökte ragga inne på krogen har förmodligen åkt hem med den fula killen som inte kunde sjunga lika bra som dig! Om du tar det lugnt med alkoholen kan vi lova dig att kvällen kommer att bli lugnare för oss och MYCKET trevligare för dig. //Scott Om du tror att du har problem med alkohol, oavsett om du har hamnat i fyllecellen eller inte, finns det mycket hjälp, råd och stöd du kan få. Kolla på www.alkoholhjalpen.se eller kontakta din vårdcentral. Ta kontakt frivilligt med dem innan du tar ofrivillig kontakt med oss./Scott”