Nyheter

Fack kräver tydligare regler om extrapersonal

Flera fackförbund är kritiska till hur extrapersonal anlitas när ordinarie anställda är korttidspermitterade. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

CORONAVIRUS. Företag tar in ny personal i stället för att låta korttidspermitterade, ordinarie anställda, få fler arbetstimmar. Det hävdar flera fackförbund, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Publicerad

– Det är fullständigt oacceptabelt att använda extrapersonal när man har permitterad egen personal, säger Malin Ackholt, förbundsordförande på Hotell- och Restaurangfacket.

Hotell- och Restaurangfacket får dagligen flera samtal från medlemmar som berättar att de har permitterats men att deras arbetsgivare har anställt ny personal när efterfrågan går upp.

Susanna Gideonsson, ordförande på fackförbundet Handels, tror att det främst handlar om dålig planering och att arbetsgivare tar in ny personal när behovet visar sig vara större än vad de trott.

Vid korttidspermitteringar tar staten en stor del av lönekostnaden och de anställda får behålla minst 90 procent av lönen. Enligt Tillväxtverkets regler ska arbetsgivaren i möjligaste mån låta den ordinarie personalen gå upp i tid, men det går att göra undantag om det finns behov av ny kompetens.

Flera fackförbund kräver nu att reglerna kring vad som gäller när man tar in extrapersonal förtydligas.