Nyheter

Fem fackförbund lämnar Las-förhandlingar

Kommunal och tre andra fackförbund lämnar förhandlingarna om anställningsskydd och omställning, rapporterar SR Ekot. Förslagen som diskuteras är allt för långtgående, enligt fackförbunden. Pappers har redan tidigare hoppat av.

Publicerad

Enligt kritikerna i facken är förslagen som diskuteras mer långtgående än de som finns i den sakpolitiska överenskommelsen mellan S, MP, C och L.

– Nu har man gått för långt på ett antal punkter och då väljer vi att markera genom att kliva av och säga att vi som förbund är inte längre med i de här förhandlingarna, säger Valle Karlsson, ordförande i Seko, ett av de förbund som lämnar, till radion.

– Beklagligt, kommenterar Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl.

"Samtidigt blir det märkligt att hoppa av innan det finns något konkret förhandlingsresultat att ta ställning till. Så långt har parterna inte kommit ännu. Omfattningarna av förhandlingarna kan heller knappast komma som en överraskning. De har varit kända sedan allra första början; skriver Dahl i en skriftlig kommentar.

Flera avhopp

De fackförbund som nu uppges hoppa av förhandlingarna är Kommunal, Byggnads, Fastighets och Målarna. Pappers står sedan tidigare utanför.

Ekot har tagit del av en avsiktsförklaring där det anges att begreppet "saklig grund", som förhindrar uppsägningar av andra skäl än personliga och arbetsbrist, ska tas bort.

LO har inte längre Byggnads mandat att förhandla i Las-frågan, skriver Byggnads i ett pressmeddelande.

"När politiken tvingar fram förhandlingar får vi ett resultat som är anpassat till Annie Lööfs nyliberala drömmar men som missar byggbranschens verklighet. Förhandlingsresultatet innebär en urholkning av vår anställningstrygghet som vi inte kan acceptera", säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i pressmeddelandet.

Död förhandling

Enligt Valle Karlsson innebär avhoppen att Las-förhandlingarna är döda.

– Jag ser att det borde vara svårigheter att driva de här förhandlingarna vidare när mer än halva LO:s medlemstal har ställt sig vid sidan av, säger han till SR Ekot.

"Om inte parterna klarar att ta ansvar för förhållanden och regler på arbetsmarknaden så ökar risken för större politiskt inflytande och reglering. Det vore en mycket olycklig utveckling som inte skulle vara bra för vare sig arbetstagare eller arbetsgivare", skriver Mattias Dahl.

De pågående förhandlingarna inleddes mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv efter hotet om förändrad arbetsrätt som finns i överenskommelsen mellan regeringen och samarbetspartierna.