Ferbe: Industrin behöver krisstödet nu

2020-02-19 10:13 Calle von Scheele  
I början av mars kan svensk fordonsindustri få stora problem, eftersom tillverkningen av komponenter stannat av hos kinesiska underleverantörer. Utredaren Anders Ferbe anser att statligt stöd till korttidsarbete redan borde ha införts och varit i kraft sedan 1 januari i år. Foto: TT-Bild

CORONA. Spridning av viruset har redan stoppat kinesiska leveranser till svensk bilindustri. När följden nu blir att sysselsättningen hotas, saknas ännu stödet till korttidsarbete i krisande företag. – Den här hjälpen från staten behövs, säger utredaren Ander Ferbe.

Läget har blivit akut efter att coronaviruset spridit sig i Kina. I början av mars kan svensk fordonsindustri få stora problem, eftersom tillverkningen av komponenter stannat av hos kinesiska underleverantörer. Branschorganisationen Fordonskomponentgruppen har slagit larm om att 10 000 jobb är i fara. Men trots att ett färdigt förslag finns om statligt stöd till korttidsarbete i krisande företag har ingenting hänt.

Utredaren Anders Ferbe anser att stödet redan borde ha införts och varit i kraft sedan 1 januari.

– Ja, absolut. Vi ser hur snabbt det händer när du får en plötslig smäll av något som du faktiskt inte kan förutse. Då behövs den här typen av hjälp från staten.

Han tillägger att just utbrottet av coronaviruset är ett exempel på när stödet skulle kunna ha satts in. Dessutom har de flesta länder i Europa redan ett liknade stöd.

Läs mer: Ferbe: Ge stöd till kompetensåtgärder vid kris

Det politiska trycket i frågan borde vara högt. Stödet till korttidsarbete finns med i januariavtalet mellan regeringspartierna och Centern och Liberalerna som andra punkt i överenskommelsen. Men det dröjer innan riksdagen kan besluta i frågan. Beredningen av utredningens förslag är inte klar på finansdepartementet och man vet inte när nästa steg, en lagrådsremiss, genomförs.

– Jag har svårt att tänka mig att detta bromsas av juridiska frågor. Lagstiftningsmässigt är det en lätt fråga, säger Anders Ferbe.

Sverige har redan ett stöd för korttidsarbete vid kriser, men det kan inte sättas in i detta fall. Anledningen är att verktyget bara kan användas vid en synnerligen djup lågkonjunktur och åtgärden måste beslutas av regeringen. Denna möjlighet tillkom efter finanskrisen 2008.

Läs mer: 5 frågor till Anders Ferbe...

Anders Ferbes förslag inriktar sig mot enskilda företag och kan sättas in när en arbetsplats drabbas av stora tillfälliga ekonomiska svårigheter som inte kunnat förutses. I hans utredning ”Ett mer konkurrenskraftigt system för stöd vid korttidsarbete” SOU 2018:66, finns beräkningar av kostnaderna för staten. De är svåra att förutse och ligger på 300 till 600 miljoner kronor om året.

Förslaget om stöd till korttidsarbete

• I normalfallet kan stödet betalas ut i högst 6 månader med möjlighet till förlängning i 3 månader.

• Arbetstidsminskningen kan vara 20, 40 eller 60 procent av ordinarie arbetstid.

• Löneminskningen blir 12, 16 eller 20 procent.

• För att få stödet ska de centrala parterna vara överens om att korttidsarbete kan användas i den utsatta branschen.

• Sedan ska de lokala parterna vara eniga om hur mycket arbetstiden ska minskas och om den frigjorda tiden ska användas till kompetensinsatser.

• Därefter behandlar Tillväxtverket ansökan.

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen