Finansministern sparkar Skatteverkets generaldirektör

2017-02-23 15:48 Tiina Demargne  

Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson tvingas lämna sitt uppdrag. En privat väntjänst verkar ha snabbat på finansministerns beslut.

Ingemar Hansson försvarat sig med att han som privatperson agerat ombud och hjälpt en vän som inte ville betala en skuld till ett arkitektkontoret. Enligt SVT Nyheters avslöjande är vännen Ingemar Hanssons särbo och affären rör en längenhetsrenovering. På arkitektfirman som drabbades beskriver man, enligt SVT, situationen som ”extremt obehaglig”.

– Jag anser att såväl en generaldirektör som ett statsråd måste kunna delta i en diskussion om en faktura eller om ett jobb är bristfälligt gjort eller vad det vara månde, sade han till TT på onsdagen.

– Skatteverket är en av statsförvaltningens centrala myndigheter och genom den finansierar vi välfärden. Att ta ut skatt är ett ganska stort ingrepp och det är därför viktigt att det finns ett grundmurat förtroende för Skatteverket. Ingemar Hansson har många år i statens tjänst bakom sig. Han har bidragit stort till svensk statsförvaltning, säger finansministern.

– Jag har kommit fram till att han inte längre ska leda Skatteverkets verksamhet. Jag ser nu möjlighet att rekrytera ett nytt team, både överdirektör och generaldirektör, säger Magdalena Andersson (S) på torsdagen.

Enligt henne själv hade hon redan bestämt sig för att byta ut ledningen för Skatteverket innan de senaste dagarnas avslöjanden om Ingemar Hansson kom:

– Jag hade nog trott att förtroendet för Skatteverket skulle ha återhämtat sig snabbare än vad det gjort. Jag möter detta själv när jag är ute och reser och träffar riksdagsledamöter att den här historien lever kvar.

Finansministern syftar på avslöjandet under förra våren då SVT:s Uppdrag granskning avslöjade att han och dåvarande överdirektör Helena Dyrssen på Skatteverket ville varna en tidigare arbetskamrat, före detta kabinettssekreteraren Frank Belfrage, för att han granskades av journalister för misstänkt skatteflykt.

– Vi har större chans med en ny ledning att återskapa förtroendet, säger Magdalena Andersson, till TT.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer