Förra rektorn JO-anmäler både KI och utredaren

2017-01-16 16:07 Tiina Demargne  

Förra rektorn Harriet Wallberg JO-anmäler nu Karolinska institutet, KI, och utredaren Sten Heckscher, rapporterar Sveriges Radio.

I den rapport som Sten Heckscher lade fram den 5 september 2016 om skandalkirurgen Paolo Macchiarinis verksamhet vid KI pekades Harriet Wahlberg ut. Hon var enligt utredningen en av dem som varit delaktig i rekrytering och bristande granskning. Paolo Macchiarini anklagades för forskningsfusk.

Harriet Wahlberg tvingades som Lag & Avtal tidigare berättat lämna sitt uppdrag som universitetskansler och chef för Universitetskanslersämbetet.

– Efter att jag läst Sten Heckschers rapport och fann att det fanns väldigt många allvarliga sakfel kontaktade jag advokatfirman som nu har granskat rapporten och slutsatserna i den. Advokatfirman fann att det fanns skäl att JO-anmäla KI:s hantering av granskningen. Och det är det vi nu har gjort, säger hon till Sveriges Radio, Ekot.

– I rapporten så finns en hel rad av fel. Det är bristande saklighet och opartiskhet i samband med den här granskningen. Och sen att det finns brister i diarieföringen, det vill säga att man inte har diariefört det bakgrundsmaterial som finns, säger Harriet Wallberg.

Enligt anmälan till Justitieombudsmannen har rapporten skadat hennes renommé allvarligt:

– Den har innburit att jag har fått stiga av ganska många av de uppdrag jag har haft. Plus att jag fick avsluta min tjänst som universitetskansler. Så det har inneburit ganska stora förändringar i mitt liv, säger Harriet Wallberg, till Ekot.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen