Försäkringskassan: Vi hittar fler med arbetsförmåga

2018-02-22 00:00 Karin Nilsson  
Karin Olsson.

ARBETSFÖRMÅGA. Försäkringskassan anser att man dömer korrekt enligt det regelverk som finns – men välkomnar en prövning av begreppet ”normalt förekommande arbete” i HFD.

Karin Olsson arbetar nationellt med tillämpningsfrågor inom sjukförsäkringen på Försäkringskassan. Hon konstaterar att det har blivit svårare att få sjukpenning efter 180 dagar och att det har blivit vanligare att personer vill att Försäkringskassans beslut ska ändras.

– Vi har på senare tid i större utsträckning gjort de utredningar vi ska i tid, så nu gör vi det vi ska enligt gällande regelverk. Det har visat sig nu att vi hittar fler med arbetsförmåga runt dag 180. Min ­hypotes är att det är det som märks hos LO-TCO Rättsskydd.

Betyder det att ni i dag gör det ni förväntas göra?

– Ja, så är det. Det handlar både om resurser och kompetens. Vi har blivit fler.

Läs mer: Dramatisk ökning av försäkringsärenden

Rättsskyddet anser att ni tolkar regelverket snävt för att nå era mål?

– Så jobbar inte vi. Vi tillämpar lagen som den är. Men ”normalt förekommande arbete” är ett omtvistat begrepp.

– Det här är en försäkring som ställer väldigt höga krav. Det kan vara svårt att ta till sig att jag inte kan vara sjukskriven längre och försöka komma tillbaka till mitt gamla jobb utan förväntas ta något annat.

HFD har beviljat prövning i två ärenden som rör begreppet?

– Det betyder inte att Försäkringskassan har gjort fel utifrån gällande rätt. Det tyder på att lagen är otydlig och att HFD anser att det behövs ett klargörande. Kan det bli tydligare är det förstås bättre.

Tycker ni att det behövs ett för­tydligande?

– Vi tycker inte att det är svårt ur ett rättsligt perspektiv. Men eftersom det är så många som uppenbart tycker att det här är svårt att förstå är det förstås bra om det kan bli ett förtydligande.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer