Nyheter

Förslag om utstationering får gult kort

Foto: All Over Press

För tredje gången har tillräckligt många EU-länder motsatt sig ett kommissionsförslag för att ge det ett gult kort. Nu måste EU-kommissionen bestämma hur den ska gå vidare i den omtvistade frågan om villkoren för utstationerade arbetstagare.

Publicerad

Det handlar enligt Europaportalen om de elva länderna Bulgarien, Danmark, Estland, Kroatien, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien, Slovakien, Tjeckien och Ungern, som alla har vänt sig emot förslaget inom den svarstid som gick ut midnatt till tisdag.

För att ge ett gult kort till kommissionen krävs att invändningarna från medlemsländerna handlar om att ett förslag strider mot subsidiaritetsprincipen inom EU, det vill säga att beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt.

Företrädare för kommissionen kommenterade på torsdagen frågan:

- Vi anser att vårt förslag är välbalanserat och respekterar subsidiaritetsprincipen, men vi kommer självklart att ta de nationella parlamententens synpunkter i beaktande, säger Christian Wigand, kommissionens talesperson för frågor som rör arbetsmarknad och sociala frågor, till Lag & Avtal.

Formellt kan EU-kommissionen välja att gå vidare med förslaget som det är, dra tillbaka det eller lägga fram det i omarbetad form.

-Allt annat än alternativ ett skulle vara förvånande, säger Claes Mikael Jonsson, jurist på LO.

Det här är en fråga som det finns starka motstridiga intressen om mellan medlemsländerna, förklarar han.

- Det här var väntat, säkert också för kommissionen. säger Claes Mikael Jonsson.

Han poängterar att flera av invändningarna från medlemsländerna inte alls har med närhetsprincipen att göra.

-Enligt de kommentarer man lämnat handlar det inte om subsidiaritet utan om att man vill konkurrera med lägre löner.

Ett undantag, menar han, är det danska folketinget som är emot att europeisk lagstiftning omfattar medlemsländernas löner och villkor. Det vill säga samma inställning som den svenska.

För att förslaget så småningom ska kunna röstas igenom i ministerrådet krävs en kvalificerad majoritet, vilket innebär att 55 procent av EU-länderna (16 av 28 länder) som tillsammans motsvarar minst 65 procent av EU:s befolkning ställer sig bakom förslaget.

Fyra länder eller fler som har minst 35 procent av EU:s befolkning kan tillsammans blockera ett beslut.

Gult kort

Om en tredjedel av parlamenten anser att förslaget strider mot principen om att beslut ska tas så nära medborgarna som möjligt, ska förslaget omprövas av EU-kommissionen. Det kallas att parlamenten ger kommissionen en varning, ett gult kort.

(Fakta: EU-upplysningen)