Nyheter

Från förhandlingsbord till federationsstöd

Peter Oldings intresse för fackligt arbete väcktes när han som notarie i Västerås tingsrätt tog över stafettpinnen som facklig representant. Foto: Privat

Anställningsintervjun. Peter Olding är ny avdelningschef på Federationsstöd på Saco. Med nya jobbet tar han klivet ur en 20 år lång karriär som förhandlare inom Saco-federationen. Senast från rollen som förhandlingschef på Lärarnas Riksförbund.

Publicerad

– När tillfället dök upp att få jobba med federationens frågor på ett annat sätt tog jag det. Jag tror på ett samarbete där kansliet utgör ett viktigt operativt stöd för federationens förbund, säger Peter Olding.

En av de stora händelserna i år är Europafackets kongress som hölls i Wien i maj. Hur upplevde du den?

– Det var en maffig upplevelse. Kongressen hålls vart fjärde år med flera hundra deltagare från fackliga organisationer över hela Europa. Jag var där som en av ledamöterna i delegationen för Saco. De svenska delegationerna samarbetar sinsemellan väl och bland de externa talarna fanns bland annat EU-kommissionens ordförande Juncker, Österrikes president och ­nobelpristagaren Joseph Spitz.

Vilken fråga anser du är den mest brännande för Saco?

– Att medlemstillväxten börjar bli skral. Det kanske är en generationsfråga, men jag är inte expert i ämnet. Däremot tror jag att förmågan att förnya sig och att vara relevant för medlemmar är en utmaning för alla i dag.

Och vilken är din mest brännande fråga att ta tag i din nya roll?

– Gdpr. Det är en stor utmaning för Sacoförbunden, framför allt att hantering och kvalitetssäkring av medlemsstatistik och lönestatistik görs på ett korrekt sätt. Det är ett stort arbete att jämte dataskyddsombud stötta, ge råd och ta hand om dessa frågor.

Har du utarbetat någon filosofi som du tillämpar i din roll som chef?

– Jag är nog längs vägen bortskämd med att ha engagerade och duktiga medarbetare. Det har utvecklat mig till att bli en stöttande och stödjande chef som ser till att mina medarbetare inte jobbar för mycket och får göra rätt prioriteringar.

Och till sist: Kommer du att sakna att sitta vid förhandlingsbordet när avtalsrörelsen drar i gång?

– Det är klart att det alltid är något hisnande med avtals­rörelser, men jag är nöjd med min förändring och är redo för rollen att bistå andra med förhandlingsunderlag.

Karriär

1989

Examen i jur kand, Uppsala universitet.

1998

Avslutar tjänsten som universitetslektor efter fem år.

2016

Lämnar posten som biträdande förhandlingschef på Jusek samt som vice ordförande i Akademiker-alliansen.

2016

Tillträder som förhandlingschef på Lärarnas Riksförbund.