Franska Ikeachefer inför rätta för spioneri

2020-05-14 16:35 TT  
Flera Ikeahöjdare i Frankrike anklagas för spioneri. Varuhuset på bilden har inte med fallet att göra. Foto: Pär Bäckström/TT

Ikeas franska dotterbolag och 15 personer, däribland tidigare chefer i Ikea samt högt uppsatta poliser, kommer att ställas inför rätta, anklagade för att ha spionerat på anställda och på kunder. Det uppger åklagare på torsdagen.

Tre tidigare chefer i Frankrike, varav två före detta verkställande direktörer, åtalas för händelser daterade 2012, då Ikea uppges ha betalat för att få illegal tillgång till polisuppgifter. Ikea fick även tillgång till bankinformation och domstolshandlingar, enligt anklagelsen.

De åtalade ska ha varit särskilt intresserade av information om fackligt aktiva, samt kunder som låg i tvist med bolaget.

Åklagare i Versailles har nu beslutat att man har tillräckligt med bevis för ett åtal.

Ikea i Frankrike har utrett fallet internt, avskedat fyra anställda och etablerat förhållningsorder för att undvika framtida fall.

Ikea har 34 varuhus och 10 000 anställda i Frankrike.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer