Fritidsledare friad för pojkes död

2012-10-09 14:00 Ann Norrby  

Fritidsledaren skulle inte ha låtit åttaåringarna hantera de tunga handbollsmålen. Men han ska inte straffas för sin oaktsamhet, anser hovrätten.

Dödsolyckan hände vintern 2009 i Sundbyskolans gymnastiksal. Två åttaåringar bad sin fritidsledare att få ta fram ett handbollsmål. När de höll på med det, välte målet över en tredje pojke. Han skadades så svårt att han avled.

Fritidsledaren åtalades och dömdes för vållande till annans död av Solna tingsrätt. Han fick villkorlig dom och 50 dagsböter. Både han och åklagaren överklagade domen. Fritidsledaren ville att hovrätten skulle frikänna honom. Åklagaren ville att bötesstraffet skulle höjas.

Svea hovrätt kommer fram till, liksom tingsrätten, att fritidsledaren varit oaktsam och att det var detta som var den omedelbara orsaken till olyckan. Men domstolens majoritet anser att denna oaktsamhet inte varit så klandervärd att han ska dömas för vållande till annans död. Majoriteten påpekar att olyckan hade kunnat undvikas om målen varit annorlunda konstruerade och om de hade förvarats på ett annat sätt.

Två av domstolsledamöterna anser däremot att fritidsledarens oaktsamhet var så klandervärd att den skulle bestraffas.

Domen kan överklagas senast den 6 november.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer