Nyheter

”Ge hemmamarknaderna mer inflytande över märket”

Lars Calmfors

Idag presenterar 6 F sin nya underlagsrapport i den lönepolitiska utredningen. Där kommer professor Lars Calmfors fram till att hemmamarknaderna borde ha mer inflytande över nivån på märket.

Publicerad

6 F, som består av Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko, bad professor Lars Calmfors undersöka vilka möjligheter det finns att förändra den svenska lönebildningen.

I  rapporten, som går under namnet ”Industrins lönenormering kan och bör reformeras”, ser Lars Calmfors problem med det nuvarande systemet, där industrin sätter lönemärket för hela arbetsmarknaden. Han menar att arbetskraftbristen i hemmamarknadssektorn och i den offentliga sektorn talar för en förändring av dagens lönebildningsmodell. Detta också med tanke på den växande gruppen äldre i befolkningen.

Calmfors menar att om hemmamarknaden får mer inflytande över märkets lönenivå kan konsekvensen bli att lönemärket sätts högre än vad industrin tål. Det skulle leda till att sysselsättningen inom industrin minskar. Samtidigt skulle den öka inom hemmamarknad och offentlig sektor, är en av  Lars Calmfors slutsatser.

Rapporten från 6 F med Lars Calmfors slutsatser presenteras i eftermiddag under ett seminarium i ABF-huset i Stockholm.

Lars Calmfors har tidigare varit ordförande i Finanspolitiska rådet och Arbetsmarknadspolitiska rådet.