Nyheter

Google: Ingen övervakar att du är på kontoret

Martin Eriksson rekryterar till Google, den färgstarka arbetsplatsen där ingenjörerna helst vill jobba. Foto: Jörgen Appelgren
– Det viktiga är inte när och var man gör jobbet, det är resultatet. Måste man hämta på dagis är det inga problem, det är ingen som tittar på klockan och övervakar att du är på kontoret hela tiden, säger Martin Eriksson. Foto: Jörgen Appelgren

Mytomspunna Google är drömarbetsplatsen för många. Här berättar Martin Eriksson, rekryteringsansvarig på internetjättens Stockholmskontoret, vad han letar efter i ansökningarna.

Publicerad

För femte året i rad tar internetjätten första platsen i Ingenjörsbarometern.

Googles hårt övervakade kontor ligger mitt i Stockholms centrala kvarter. Matsalen med klara färger och stora fönster mot Centralstationens spårområde ser aptitlig ut. Nu på eftermiddagen står många platser tomma, men många ingenjörer skulle vilja tillhöra skaran vars passerkort släpper in dem här.

När 14 300 ingenjörer och ingenjörsstudenter rankar drömarbetsplatsen hamnar internetjätten i topp.

– Det som driver ingenjörer är väl ofta att få jobba på stora, håriga problem, med stor räckvidd. Det är ju en av sakerna som vi på Google kan erbjuda, säger Martin Eriksson, rekryteringsansvarig på Stockholmskontoret.

Han tar exemplet med två appar; Allo och Duo, den första för meddelanden, den andra för videochatt, som Google nyligen lanserat. En stor del av arbetet med dem har skett just här på Stockholmskontoret.

– Att jobba med produkter som har potential att nå ut inte bara till miljoner, utan kanske miljarder, det tror jag attraherar många.

Vad tittar du efter när ni får in en ansökan?

– Att se bevis både från det professionella livet och från studier eller andra håll på att det finns en grundläggande passion. Man kanske har jobbat med extra projekt under studierna. Och att man, när man skriver om projekten, visar vad man konkret har uppnått.

Google i Sverige anställer mjukvaruingenjörer, med flera olika inriktningar. Här finns också roller som kräver både ingenjörsbakgrund och intresse för att arbeta direkt med kunder.

I Ingenjörsbarometern hamnar en flexibel arbetsgivare högt på listan över vad som är viktigt när det gäller arbetsvillkor. Martin Eriksson ger några exempel på hur Google arbetar med de frågorna:

– Man ska inte behöva tänka på vad man ska laga för matlåda. Här finns bra frukost och lunch, som hjälp att få ihop livspusslet.

– Det viktiga är inte när och var man gör jobbet, det är resultatet. Måste man hämta på dagis är det inga problem, det är ingen som tittar på klockan och övervakar att du är på kontoret hela tiden.

Martin Eriksson slår också hål på myten om att alla Googleanställda har 20 procent av sin tid till att arbeta med vad de vill. Snarare handlar det om att företaget uppmuntrar dem som arbetar där till att driva projekt de är intresserade av, men kopplat till övrig verksamhet och inte med någon fast tidskvot.

Det har även spridits rykten om Googles udda rekryteringsmetoder. Tidningar som Wired och Wall Street journal har uppmärksammat att frågor som: ’Du har krympts till en pysslings storlek och blivit nedkastad i en mixer som snart ska starta, vad gör du?’, ställts under arbetsintervjuer. Men så går det inte till, säger Martin Eriksson.

– Just den typen av frågor är förbjudna att ställa nu för tiden. Det har förekommit tidigare, men det är inget vi ska göra. Det säger ju inget om just den kandidatens kvalifikationer att göra jobbet som han eller hon intervjuas för.

Vad i ett cv eller en intervju får dig att säga ”nej tack”?

– Det viktigaste är att vara ärlig, inte överdriva eller hitta på. Det gör folk ibland.

Därför drömmer ingenjörerna om Google

Slarva inte med cv:t. Många som söker jobb slänger in för mycket och irrelevant information, har dålig struktur eller stavfel i sitt cv.

Hitta utlopp för dina passioner, engagera dig i relevanta saker utanför eller inom studierna, så kan du på sikt jobba med dina passioner.

Identifiera vilka jobbeskrivningar som attraherar dig. Försök fördjupa din kunskap inom de teknikområden eller produkter som efterfrågas genom jobb eller studier.

”De är sannolikt den mest utmanande och inspirerande arbetsgivaren i branschen.”

”Google representerar en yngre företagskultur med annorlunda syn på anställda och arbetsmiljö.”

”Känns som en karriärboost.”

”Deep ANN och ai-utveckling intresserar mig.”

”Google ligger i framkant inom många teknikområden.”

”Jag ogillar ramar och vill ha en arbetsgivare som uppmuntrar att jag provar galna idéer, samt tillåter att jag misslyckas.”

Citaten är från de öppna enkätsvaren i Ingenjörsbarometern från några ingenjörer som tycker att Google är den mest attraktiva arbetsgivaren