Guldklockan: Maria Hansson, ombudsman på Kommunal

2018-01-22 12:00 Ann Olrin  

Du har jobbat inom Kommunal sedan 1999. Vad var det som lockade dig hit och vad är det som driver dig att kämpa vidare?

– Jag var tidigare vårdbiträde i Täby kommun. Där jobbade jag fackligt och kände att det var något jag ville satsa helhjärtat på. När det dök upp ett jobb som ombudsman sökte jag och fick det. I det här arbetet har man verklig möjlighet att påverka och förbättra arbetsmiljö och villkor för människor. Nu jobbar jag huvudsakligen med avtalsförhandlingar, tvisteförhandlingar, arbetsmarknadsfrågor och lönepolitik.

Hur har arbetet förändrats under de här åren?

– Det har blivit tuffare. Arbetsgivare månade mer om sin personal och hade mer hjärta förr. Det var lättare att göra bra överenskommelser. Nu följer man regelverket och den som har begränsad arbetsförmåga byts ut. Därför är mitt arbete ännu viktigare än tidigare. Det är också viktigt att vi har många medlemmar som tillsammans kan ställa krav och förändra.

 

Läs mer: Efterlysning: Är du en trotjänare?

Vad är du mest stolt över under din tid i Kommunal?

– I det lilla perspektivet är det varje medlem som jag kunnat hjälpa. När jag lyckas uppnå det som medlemmen vill. Ofta gäller det att någon vill jobba kvar på sitt jobb. Men jag är också stolt över våra avtalsförhandlingar, när vi som förbund lyckats driva och få igenom våra krav.

Vad är dina bästa råd till den som börjar jobba som ombudsman i dag?

– Våga ställa frågor till dem som jobbat länge, men gör sedan dina egna bedömningar och gör jobbet på ditt eget sätt.

Ann Olrin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer